Volledig scherm
Naast lezingen en workshops voor volwassenen is er ook een uitgebreid programma voor kinderen tijdens de Eindhoven Maker Faire.

Eindhoven Maker Faire stimuleert mensen om weer zelf iets te maken

EINDHOVEN - Creatief Eindhoven en omgeving trekt op 10 en 11 september naar de derde editie van de Maker Faire in het VDMA-gebouw. Daar nemen de 120 exposanten of makers het publiek mee in de wondere wereld van de nieuwste technieken, gadgets, ingenieuze materialen. Ze demonstreren producten en installaties die ze zelf hebben gemaakt en vertellen alles over hun bijzondere ideeën. Ook geven ze laagdrempelige workshops, zodat grote en kleine bezoekers zelf aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld met het bouwen van robotjes.

Onder de makers bevindt zich een aantal internationaal bekende ontwerpers onder wie hightech mode-ontwerper Anouk Wipprecht, die wereldberoemd werd met haar bizarre robotjurken. Ze ontwerpt futuristische jurken en combineert naald en draad met soldeerbout en laptop. Hoofdthema’s in het werk van de designer zijn connecties tussen mens en technologie.

Avatar
Een zelfde soort interactie vind je bij Freerk Wieringa, die zijn installatie ‘Androïde/Humanoïde’ laat zien tijdens de Eindhoven Maker Faire. In dit werk bestuurt een mens vanaf zijn locatie door middel van een draagbaar exoskelet een robot op een andere locatie. Door de interactie tussen bestuurder en avatar wordt de mens één met de machine en de machine één met de mens.

Makerbeweging
„De Maker Movement breekt met de gewoonte om producten op grote schaal industrieel te vervaardigen”, zegt René Paré, initiatiefnemer en projectleider van de Eindhovense Maker Faire. „Met nieuwe technologieën en open hardware platforms kunnen mensen zelf producten maken. Zoals 3D-printing. Dat zet iedereen aan het ontwerpen en biedt de mogelijkheid lokaal te produceren. De derde industriële revolutie wordt de makerbeweging wel eens genoemd. In plaats van consumenten worden mensen weer producenten.”

Lees alles over de Eindhoven Maker Faire in het ED van donderdag of via de digitale krant.

Openingstijden en locatie:

Zaterdag 10 september van 11.00 tot 18.00 uur Zondag 11 september van 11.00 tot 18 uur Locatie: VDMA complex - Vestdijk 27 in Eindhoven