Volledig scherm
© Ronald Otter

Eindhoven stijgt met stip op woonranglijst meest aantrekkelijke steden, Helmond kruipt omhoog

EINDHOVEN – De stad Eindhoven stijgt met stip op de ranglijst van meest aantrekkelijke steden om te wonen in Nederland. In tien jaar tijd klom de lichtstad van plek 25 naar plek 12. Helmond kroop van plek 45 naar plaats 42.

De cijfers komen uit de Atlas voor gemeenten 2016. Die constateert dat de grootste stijgers steden zijn met een historische binnenstad of plaatsen die met 'investeringen in de stedelijke voorzieningenniveau hun aantrekkingskracht hebben weten te verhogen, zoals Eindhoven'.

Niet de binnenstad
Eindhoven scoort op de ranglijst van stijgers in de afgelopen 10 jaar een derde plaats, na Dordrecht en Arnhem. Dat ligt waarschijnlijk niet aan de beoordeling van de binnenstad. Wat dat betreft scoort Eindhoven een 28ste plaats bij de Retail Atlas van Nederland van het bedrijf Q&A, zo werd deze week bekend.

Achteruit
Op de lijst met meest aantrekkelijke woonplaatsen uit de top 50 van Nederlandse steden staan Amsterdam, Utrecht en Amstelveen in de top 3. Onderaan bungelen Emmen, Sittard-Geleen en Spijkenisse (Nissewaard). Steden die er in tien jaar tijd het meest op achteruit gingen waren Hilversum, Delft en Oss.

De atlas hanteert de inwonertallen uit 2004. Uit Zuidoost-Brabant staan alleen Eindhoven en Helmond op de lijst.

Acht factoren
De woonaantrekkelijkheidsindex wordt bepaald door acht factoren: bereikbaarheid van banen, het culturele aanbod, veiligheid, het aandeel koopwoningen in de woningvoorraad, de nabijheid van natuurgebieden, de kwaliteit van het culinaire aanbod, de aanwezigheid van een universiteit en het historische karakter van de stad.