Volledig scherm
© Ton van den Meulenhof / fotoMeulenhof

Eindhoven warmste plek van Nederland, KNMI trekt code oranje in (Storify)

EINDHOVEN/HELMOND - Het KNMI heeft woensdagavond de waarschuwing voor lokaal zwaar onweer en zich zeer snel ontwikkelende buien ingetrokken. Aan het einde van de middag werd code oranje gegeven voor het zuidoosten van Utrecht, het noordoosten van Noord-Brabant en Gelderland. 

Donderdag opnieuw warm
In Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel blijft wel een hittewaarschuwing van kracht. Na de tropische woensdag wordt het donderdag met 25 tot 30 graden opnieuw warm. Ook in de
nacht blijft het warm met minimum-temperaturen rond 20 graden.

Eindhoven was woensdag de warmste plek van het land met 35,2 graden, meldt Weeronline. Ook in Arcen, Gilze en Rijen en Hupsel en andere plaatsen in het zuiden en oosten van het land steeg het kwik tot 35 graden.

Tropisch
In De Bilt wees de thermometer tegen 16.00 uur 32,9 graden aan. Daarmee was woensdag de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Als het kwik in De Bilt de 30 graden bereikt, wordt gesproken van een tropische dag. Lokaal werden door weeramateurs nog hogere temperaturen gemeten. Zo was het in de binnenstad van Nijmegen tijdens de Vierdaagse 37,1 graden, aldus Weeronline. Zelfs op de Waddeneilanden was het tropisch warm. Op Terschelling en Vlieland steeg de temperatuur naar 30,2 graden. Tropische dagen komen zelden voor op de Wadden.

Foto's
Heeft u leuke foto's van het zomerweer? Upload ze via ed.nl/lezersfoto.

Lees donderdag meer over de drukkende hitte in het ED, of via de digitale krant.

[ View the story "Regio Zuidoost-Brabant in tropische sferen" on Storify]

Volledig scherm
Bij Kasteel Geldrop © Petra van Laarhoven
Volledig scherm
Vandaag thuis. Niet kunnen gaan werken omdat het gister in m'n nek geschoten is maar zo kan het ook. © Jennifer van der vegte
Volledig scherm
In een auto kan de temperatuur snel oplopen in de zon.
Volledig scherm
© Ruud Ritzen