Volledig scherm
© Stock.xchng

Eindhoven wil zuinige bruidsparen teruglokken; kosten trouwen buiten het stadhuis gehalveerd

EINDHOVEN - Eindhoven kampt met een 'bruidsvlucht'. Met 400 huwelijken en partnerschapsregistraties per jaar 'blijft Eindhoven achter bij omliggende gemeentes', zo constateert het Eindhovense college van B en W. Met name trouwen op locaties buiten het stadhuis - een trend van de laatste jaren - is volgens veel bruidsparen in Eindhoven te duur.

Het college stelt de raad dinsdagavond daarom voor om de kosten voor trouwen buiten het stadhuis (en partnerschapsregistraties) vanaf 1 januari 2017 (bijna) te halveren: dit kost straks doordeweeks nog 500 euro, op vrijdag 650, op zaterdag 750 en op zondag 940 euro.

Zakelijk huwelijk
Het college wil ook twee nieuwe 'deelproducten' introduceren: het 'zakelijk huwelijk' en het 'opfrishuwelijk'. Erg romantisch klinkt het niet, een zakelijk huwelijk, en dat is het ook niet. Het gaat volgens de gemeente om een zakelijke huwelijksvoltrekking in een spreekkamer van het Stadskantoor. Mensen betalen hier 225 euro voor, volgens het college een concurrerend tarief dat voorkomt dat Eindhovenaren vanwege de kosten naar buurgemeentes uitwijken.

Gratis trouwen kon al in Eindhoven - gemeentes zijn verplicht dit aan te bieden - maar op een heel beperkt aantal momenten. De wachttijd hiervoor is nu ongeveer tien maanden. B en W denken dat ook die druk afneemt, doordat een deel van de wachtenden straks voor het 'zakelijk huwelijk' kiest.

Opfrishuwelijk
En dan is er nog het 'opfrishuwelijk' voor wie elkaar - bijvoorbeeld bij een jubileum - opnieuw trouw wil beloven. De gemeente biedt hiermee een service zonder juridische status, maar vraagt er wel legeskosten voor. Haar rol bij dit ritueel kost mensen straks net zoveel als een echt huwelijk, 447,50 tot 940 euro, afhankelijk van dag en tijdstip.