Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhovens Viggo aan de slag op Lelystad Airport

EINDHOVEN - Luchtvaartdienstverlener Viggo uit Eindhoven gaat voor 10 jaar alle dienstverlening binnen en buiten het nog te bouwen terminalgebouw van Lelystad Airport leveren.

Donderdag is daarvoor het contract getekend. Het werk betreft een breed pakket aan diensten, zoals parkeerbeheer, schoonmaak, beveiliging en de afhandeling van passagiers op het vlak van onder meer bagage en inchecken. Viggo zal deze diensten leveren samen met de bedrijven G4S en Asito. Viggo, het voormalige Eindhoven Handling, verzorgt deze werkzaamheden al jaren voor Eindhoven Airport.

Heijmans en Vanderlande zijn de partners van Viggo bij de afbouw van de terminal en de realisatie van de bagagesystemen. Begin 2017 zal worden gestart met de bouw van de nieuwe terminal op Lelystad Airport.

De bouw van de terminal is gegund aan TBI-bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Ook dat contract is donderdag getekend.

Het contract met Lelystad Airport leidt een substantiële groei in voor Viggo. Uiteindelijk is hierdoor groei voorzien van ongeveer 400 medewerkers nu naar uiteindelijk 800. Het overgrote deel van de nieuwe medewerkers zal lokaal in de Flevopolder worden geworven. Viggo zal dan ook op Lelystad Airport een nieuwe entiteit stichten.

Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Eindhoven aan de Jan Hilgersweg, onder de rook van Eindhoven Airport. Viggo heeft sinds 2008 ook een vestiging op Schiphol.

Lelystad Airport is, net als Eindhoven Airport, onderdeel van de Schiphol Group.

Om de economische functie van Schiphol te behouden en versterken, is afgesproken Lelystad Airport in de periode tot 2043 selectief te ontwikkelen. Die ontwikkeling voorziet in een gefaseerde bouw van de benodigde infrastructuur en faciliteiten.

Het plan dat door Schiphol en Lelystad Airport is opgesteld voorziet in een gefaseerde groei in twee tranches, met een eerste naar 25.000 vliegtuigbewegingen (een start of landing) en in de eindfase naar ongeveer 45.000 vliegtuigbewegingen met passagiersvliegtuigen. Uitgaande van de voor Schiphol verwachte groei moet Lelystad Airport per 2018 operationeel zijn. Eindhoven Airport streeft naar 32.950 vliegbewegingen dit jaar (2015: 30.394).

Met de geplande uitbreiding zal Lelystad Airport ook meer ruimte kunnen bieden aan vliegtuigonderhoudsbedrijven en zakenvluchten. De afgelopen jaren hebben al enkele onderhoudsbedrijven zich op Lelystad Airport gevestigd.

Lees vrijdag meer in het ED, of via de e-paper.