Volledig scherm
See-Cubic ontwikkelt 3D-televisie in Eindhoven. © Ton van de Meulenhof

Eindhovense 3D-tv van SeeCubic verovert de wereld

EINDHOVEN - De technologie voor 3D-tv van SeeCubic in Eindhoven verovert de wereld. Sinds vorige maand rollen de eerste duizenden tv's met hun zogenoemde ultra-D technologie van de band.

Onder meer Sony, Toshiba en Panasonic gaan ze aan de consument verkopen, vermoedelijk eerst in Azië. In de Verenigde Staten zijn de tv's al voor professionele toepassingen verkrijgbaar.

Met een ultra D-tv kijk je in de diepte zonder dat daarvoor een speciaal brilletje nodig is. Alsof je uit het raam kijkt.

Pioniers

Zes jaar geleden gingen Walther Roelen en Hans Zuidema van SeeCubic pionieren met de driedimensionale technologie. Gewapend met een stapel patenten van Philips, de voormalige wereldmarktleider en vernieuwer van televisies die er geen brood meer in zag.

Trots zijn ze bij SeeCubic dat nu de massaproductie van tv's met hun technologie op gang komt. De eerste productielijn bij partner Pegatron in Taiwan wordt over een paar maanden gevolgd door een tweede lijn. Daarmee kunnen dan 12.000 stuks per maand worden geproduceerd.

Lees vrijdag meer in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
Hans Zuidema (links) en Walther Roelen bij hun 3D-tv. © Kees Martens/fotomeulenhof