Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Eindhovense spil van 'psychiaterfraude' is juist 'gerespecteerd man'

EINDHOVEN - Honderden mensen helpen met het oplichten van UWV door schizofrenie te veinzen? Onzin, zegt Eindhovenaar Bayram K.. Hij hielp de Nederlandse Turken juist als vooraanstaande man binnen de gemeenschap. K. wordt ervan verdacht dat hij mensen hielp met het oplichten van uitkeringsinstantie UWV. Hij vertelde hen hoe ze psychische ziekten als psychose of schizofrenie konden veinzen en begeleidde hen als hun 'neef' of 'oom' bij bezoekjes aan bijvoorbeeld de bedrijfsarts.

Medische verklaringen kocht hij van onder andere de Helmondse psychiater Jos G..

Zijn advocaat Justin Luiten heeft zich verbaasd over de aantallen waarmee het OM schermt. Volgens justitie zou Bayram tot 1600 patiënten hebben geholpen bij fraude: "Maar ze hebben geen 1600, maar slechts negentien patiënten onderzocht. Dat is 1 procent. Bovendien was Bayram, ook volgens het OM, niet bij al die zaken betrokken. Dan kun je toch niet zomaar zeggen dat hij heeft gefraudeerd bij 1600 mensen?"

Volgens Luiten is er helemaal geen sprake van fraude. Bayram K. is een gerespecteerde man binnen de Turkse gemeenschap. Hij zat in verschillende stichtingen die opkomen voor de belangen van Nederturken. Luiten: "Daarom benaderden mensen hem als ze met problemen zaten." Waarom deed hij zich dan voor als hun 'oom'? Luiten: "Het is gebruikelijk in de Turkse cultuur dat je een oudere vriend 'oom' noemt. Dat betekent niet meteen een bloedband."

Eerder had K. zelf al een verklaring gegeven voor de enorme aantallen contant geld die in zijn huizen werden gevonden. In de woning in Eindhoven waar zijn ex-vrouw en twee zonen wonen, lag bijna een ton. K.: "Dat heeft mijn zoon gekregen op zijn bruiloft." De rechter: "Zoveel geld?" K.: "Er waren 1700 mensen. Die geven 100 of 500 euro. Dat is toch normaal?"