Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Eindhovense verdachte van inbraken toont weinig spijt

DEN BOSCH - Een doorgewinterde Eindhovense verdachte van inbraken in Eersel, Lage Mierde en Berkel-Enschot toonde donderdag weinig spijt. Hij hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk. Het strafblad van Ferry van den H. telt 36 pagina's, zo hield rechtbankvoorzitter A. van Gink hem voor, op de rechtbank in Den Bosch.

Ze somde een aantal eerdere veroordelingen op. Een keer drie jaar cel, een keer vier jaar en zes maanden, veertien maanden, een jaar, dat ging zo door. Steeds werd de man veroordeeld voor vermogensdelicten, soms met geweld. Na eerdere vergrijpen zat hij in de Woenselse Poort in Eindhoven, waar hij werd behandeld voor een cocaïneverslaving. Begin dit jaar keerde de man niet terug van verlof uit de tbs-kliniek en sloeg hij weer aan het inbreken. In Lage Mierde werd hij betrapt terwijl hij in een woonhuis met een slijptol probeerde een kluis open te maken. In Eersel probeerde hij met een gestolen Volvo de deur van een café op de Markt te rammen en in Berkel-Enschot werd hij door de bewoonster betrapt toen hij daar een schuifpui van een woning open probeerde te krijgen.

Zwijgrecht
De man werd in de drie zaken herkend door getuigen, en in de Lage Mierdse zaak ook door een politieman die hem tegenkwam toen hij in de wagen van zijn moeder op de vlucht sloeg. "Misschien moet u er toch eens mee ophouden", suggereerde rechter Van Gink. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht omdat 'ik met al deze zaken niks van doen heb' en omdat hij 'het gevoel heeft dat de politie hem allerlei zaken in de schoenen probeert te schuiven.' Officier van Justitie W. Kupers rekent het de verdachte zwaar aan dat hij 'lichtzinnig inbraken pleegt zonder rekening te houden met de impact.'