Volledig scherm
© Kees Martens

'Eindhovense woonwagenbewoners gediscrimineerd door gemeente en Wooninc' (poll)

EINDHOVEN - Eindhovense woonwagenbewoners worden gediscrimineerd door de gemeente en Wooninc. Er zijn te weinig standplaatsen en het woonwagenbeleid is niet op orde.

Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens in twee zaken die woonwagenbewoners van de Heezerweg tegen de gemeente en de woningcorporatie hadden aangespannen.

Anders behandeld
Alleen voor woonwagenbewoners pakt het Eindhovense woonbeleid nadelig uit, schrijft het mensenrechtencollege in haar oordeel. Er is daarmee 'sprake van direct onderscheid op grond van ras'. De 190 woonwagenstandplaatsen die de gemeente in 2005 per 2010 beloofde, zijn er na jaren nog niet, de wachttijd voor een plaats is decennialang en de gemeente Eindhoven kan niet voldoende onderbouwen dat aan nieuw woonwagenbeleid wordt gewerkt. Op basis daarvan vindt het College voor de Rechten van de Mens dat twee woonwagenbewoners aan de Heezerweg door de gemeente en Wooninc anders worden behandeld dan bijvoorbeeld mensen die een sociale huurwoning zoeken.

Woningmarkt
Woonwagenbewoners en personen die wachten op een sociale huurwoning zijn weliswaar niet helemaal vergelijkbaar, maar de druk op de Eindhovense huurwoningmarkt is voor woonwagenbewoners buitenproportioneel veel groter, concludeert het College. Ook vermoedt ze dat de gemeente te weinig haar best heeft gedaan omdat Eindhoven er sinds 2005 niet in is geslaagd de beloofde 190 standplaatsen te realiseren.

Aan het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens zitten geen sancties of verplichtingen verbonden. Ze heeft de gemeente en Wooninc gevraagd voor 2 augustus te laten weten welke maatregelen getroffen worden naar aanleiding van de uitspraak. De gemeente en de woningcorporatie kunnen het oordeel naast zich neerleggen. In een eventuele rechtszaak wegen rechters het oordeel van het College mee.

'Onjuiste aannames'
Volgens de gemeente is de uitspraak gebaseerd op 'veel onjuiste aannames'. Aan de Heezerweg worden geen woonwagenplaatsen meer verhuurd vanwege een onderzoek naar veiligheid en ruimtelijke ordening, laat een woordvoerder weten. Dat kan volgens hem niet worden gezien als 'brede discriminatie van woonwagenbewoners'. De lange wachttijd komt mede door de specifieke woonwensen van de woonwagenbewoners. De gemeente bedenkt nog wat voor acties ze onderneemt na deze uitspraak.