Volledig scherm

Eis 12 jaar cel in hoger beroep zaak Juliette Bouhof uit Geldrop

DEN BOSCH - Ook in hoger beroep eist het Openbaar Ministerie 12 jaar cel voor Koen B. uit Heeze wegens de doodslag op Juliette Bouhof uit Geldrop in oktober 2014. "Met de kanttekening dat deze doodslag akelig dicht in de buurt komt van moord," vulde advocaat-generaal Winfried Korver donderdagmiddag aan.

In zijn requisitoir noemde hij alle punten die wel op moord wezen (waarbij voorbedachte rade bewezen moet worden) en de punten die het doodslag maakten. Belangrijkste bij het laatste was dat niet vaststaat dat Koen B. zelf de fatale afspraak heeft geregeld en dus ook niet bewezen kan worden dat hij een vooropgezet plan had om het meisje te doden.

Bedreigingen
Wel is duidelijk dat hij Juliette uitputtend heeft bedreigd; de advocaat-generaal turfde het 440 maal. Ook zijn op zijn pc's zoekvragen gevonden over 'wonden zoutzuur', 'doet onthoofding pijn' en 'straf moord'.

Dat de rechtbank bij het vonnis van 9 jaar jaar rekening heeft gehouden met de leeftijd van Koen B. (toen 21) en het feit dat hij spijt betuigde, veegde de advocaat-generaal haast verontwaardigd van tafel: "Het zijn maar woorden en ze zijn niks waard."

Hoger beroep
Het OM  en advocaat Bert de Rooij stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar in het hoger beroep dat beiden hadden ingesteld in de zaak rond de dood van de 17-jarige Juliette Bouhof. Volgens de pleiter stierf de Geldropse in oktober 2014 mogelijk niet direct door de klappen van haar ex Koen B uit Heeze. Die sloeg haar een bloedneus en -lippen en in dat bloed is ze wellicht gestikt, omdat ze in een halfzittende houding bewusteloos raakte. Hij vroeg een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak, wat nu ter tafel komt.

Moeder
Op de zitting heeft de moeder van Juliette gesproken. Hoewel ongebruikelijk richtte zij zich ook tot het OM, dat volgens haar grote steken heeft laten vallen. Zij wil Koen B. veroordeeld zien voor moord, een beschuldiging die het OM zelf niet waar kan maken. De moeder vindt dat het psychisch onderzoek van B. rammelt. "We zijn gevlucht voor geweld, levensbedreigend geweld, doodsbang. Voor een jongeman die die ochtend zei ons alledrie te vermoorden."

Verhaal kan niet kloppen
Het verhaal van Koen B. hoe hij in oktober 2014 Juliette Bouhof om het leven bracht, kan niet kloppen. Dat was een harde en duidelijke conclusie van de patholoog anatoom, die naar voren kwam in de eerste helft van het hoger beroep in de zaak.

Koen B. zegt dat het meisje hem te lijf ging na een woordenwisseling. Ze kneep zijn keel dicht en wilde daar niet mee stoppen, ondanks een vuistslag recht in haar gezicht. Hij heeft toen met zijn duimen haar keel dichtgeknepen om haar te laten voelen wat hij voelde. Opeens viel ze slap weg en is hij in paniek weggerend.

Sectierapport
Kan niet, zo blijkt uit het sectierapport, hij heeft ook op andere manier in haar nek geknepen. Er zijn ook aanwijzingen dat hij haar mond en neus dichthield. Dat kan Koen zelf niet verklaren maar: "Het is gegaan zoals ik zei".

Horrorfilm
In de ochtend is de hele horrorfilm opnieuw afgedraaid door het hof. Hoe Koen en Juliette een verhouding hadden die voornamelijk lichamelijk was, dat hij het wilde uitmaken, dat zij dat niet zag zitten. Dat hij haar volledig probeerde te controleren en een keer helemaal doordraaide toen hij zag dat een andere jongen haar drie zoenen gaf.

Bedreigd
Op een gegeven dag wilde hij haar per se spreken, maar Juliette ging daar niet op in. Hij ging toch langs maar had haar inmiddels zo heftig bedreigd dat de moeder met haar dochters was weggevlucht. Hij is toen toch het huis binnengegaan en toen moeder terugkwam lag er een groot mes voor de deur. Volgens Koen heeft Juliette dat zelf gedaan.

Cel
Naar aanleiding daarvan heeft hij drie dagen in de cel gezeten en kreeg hij een contactverbod. Moeder zat toen met dochters ondergedoken in een kantoor. Op een nacht is het toch weer tot een treffen gekomen tussen de twee, ze trokken zich vrijend terug van het Stratumseind en bij de Lage Landen zijn ze twintig minuten uit beeld geweest. “Juliette is daar nooit meer weggekomen”, zei de raadsheer.

Laatste minuten
Advocaat-generaal Winfried Korver accepteerde het verhaal van Koen niet. Hij wist niet hoe lang een en ander had geduurd, maar Korver wilde koste wat kost weten wat de laatste minuten van Juliette zijn geweest. “Nu heb je een laatste kans om dat het hof, en vooral de nabestaanden te vertellen. Geef hen duidelijkheid”, snauwde hij Koen toe. Die bleef erbij dat hij het niet kon reconstrueren. “Maar de duur van een telefoongesprekje weet je nog wel”, schamperde Korver.

Patholoog
De patholoog was er op verzoek van advocaat Bert de Rooij. Die zag de mogelijkheid dat Juliette gestikt zou zijn in haar eigen bloed en dat kon betekenen dat Koen geen doodslag verweten hoeft te worden. Maar het sectierapport ging daar dwars tegenin.

Gewurgd
De uiteindelijke doodsoorzaak is niet duidelijk want er zijn twee mogelijkheden: Juliette had fataal zuurstoftekort omdat haar luchtwegen waren dichtgeknepen maar ook haar vaten waren geblokkeerd waardoor het bloed niet terug kon naar haar hart en haar hersenen opspeelden. Ze is gewurgd, en hoogstwaarschijnlijk ook gesmoord, hoe hard Koen dat ook ontkent.

De Rooij vroeg of het kon komen door de vuistslag. Nee, zei de patholoog. “Van slaan ga je niet dood.”

Verslaggever Max Steenberghe twitterde vanuit de rechtbank in Den Bosch tijdens het hoger beroep. Lees zijn tweets terug: