Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Eis: 18 maanden tegen Helmondse psychiater; vijf jaar tegen handlanger uit Eindhoven

HELMOND/EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie heeft achttien maanden geëist tegen psychiater Jos G. uit Helmond. De Eindhovense Turk Bayram K. hoorde vijf jaar tegen zich eisen, omdat hij in de grootschalige oplichtingszaak rond psychiater Jos G. uit Helmond een essentiële rol lijkt te spelen. Een tweede handlanger moet als het aan het OM ligt voor dertig maanden de cel in.

'Patiënten' konden bij hem een valse psychische aandoening kopen en hij zorgde voor valse medische verklaringen van de psychiater. In de zaak, waarbij volgens het Openbaar Ministerie voor miljoenen werd gefraudeerd, staan vandaag in totaal 4 hoofdverdachten voor de rechter. Behalve Bayram K. en Jos G. gaat het om een psychiater uit Rotterdam en een handlanger.

Bayram K. wordt ervan verdacht dat hij tussen 2006 en 2011 tegen betaling (1.500 tot 3.000 euro) een uitkering regelde voor mensen van veelal Turkse komaf. Hij vertelde tegen deze 'patiënten' hoe ze zich moesten gedragen om een psychische stoornis te veinzen bij hun bedrijfsarts of een arts van het UWV. Maar van deze aandoeningen als psychose, schizofrenie, alzheimer of zware depressie hadden deze mensen geen last.

De ziektebeelden werden ondersteund door een psychiater. Eerst zou K. hebben samengewerkt met een Rotterdamse psychiater, later met Helmonder Jos G. Zij stelden samen met K. valse medische verklaringen op waarmee de patiënten vervolgens onterecht een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een persoonsgebonden budget (pgb) konden aanvragen. In ruil kregen de psychiaters een deel van het geld dat K. weer van de 'patiënten' kreeg.