Volledig scherm
© Bert Jansen

Eis 6 maanden cel en 2 jaar rijontzegging voor Oirschotse voor veroorzaken dodelijk ongeluk in Best

DEN BOSCH - Een uitzonderlijke eis van 6 maanden cel en 2 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid ging donderdagmiddag richting Janneke van D. (20) uit Oirschot, omdat ze september vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte bij Best. De jonge vrouw reed met haar auto op een fietsstraat evenwijdig aan de Eindhovenseweg-Zuid.

Daar mogen ook auto's komen, maar die mogen niet harder rijden dan 30 km/u. De vrouw wilde de hoofdweg op, maar reed frontaal tegen een tegemoetkomende jongeman (20) op een snorscooter. Aan de hand van camerabeelden is berekend dat ze 17 meter voor het ongeluk 64 km/uur reed.
Officier van justitie Patrick van Hees zag twee ernstige verkeersfouten: de Oirschotse gaf geen voorrang en ze reed dubbel zo hard als was toegestaan. Hij eiste het vrijwel maximale: 6 maanden cel. Celstraffen komen bij ongelukken, zonder drank of opzet, zelden voor.

Slachtoffer
Het slachtoffer komt uit Molukse kringen en leden van zijn familie zijn lid van motorclub Satudarah. Op de crematie wilden 1200 mensen komen. Ook nu zat de publieke tribune in de rechtbank helemaal vol. De vader, moeder en broer haalden in slachtofferverklaringen hard uit naar de jonge vrouw: ze had niets van zich laten horen, maar wel meldde ze op Facebook haar feesten en uitjes en ze postte een filmpje van zichzelf achter het stuur. "Ik hoopte dat je er mee kon leven maar dat lukt je aardig", beet de broer haar toe.

Zelf zegt de vrouw dat contact haar constant is afgeraden door politie, maar dat zag Van Hees nergens terug. In een eigen verklaring zei ze ook erg te lijden maar 'het was een ongeluk, dat kon iedereen overkomen'.

Advocate Ankie Swinkels benadrukte de afhoudende rol van de politie. Het onderzoek rammelde volgens haar. Dat nam Van Hees hoog op. Hij eiste naast celstraf ook twee jaar rijontzegging.

 

Lees hier het twitterverslag van onze verslaggever Max Steenberghe terug:

[ View the story "Rechtbank over zaak dodelijk ongeval in Best" on Storify]

Volledig scherm
© Bert Jansen