Volledig scherm

Elektrische lichtgewicht personenauto Amber One gepresenteerd tijdens HightechXL Day

EINDHOVEN - De Eindhovense start-up Amber Mobility presenteerde donderdag de elektrische lichtgewicht personenauto Amber One tijdens HightechXL Day. De auto is ontworpen om gedeeld te worden met anderen. De auto is ontwikkeld om ingezet te worden voor de toekomstige deelservice Amber Mobility.

Amber One, zoals de auto heet, moet autorijden bereikbaarder, goedkoper en duurzamer gaan maken. De auto weegt 650 kilo en is geschikt voor de snelweg. Het voertuig heeft een actieradius van 400 kilometer, een topsnelheid van 150 kilometer per uur en gaat van 0 tot 100 kilometer per uur in 7 seconden. Daarnaast heeft de auto een levensduur van 1,5 miljoen kilometer. Amber One is gebouwd om gedeeld te worden. Deelservice bestaat al, maar bij Amber Mobilty kunnen gebruikers van de dienst met een app de dichtsbijzijnde Amber One lokaliseren en instappen. De dienst is opgericht met het oog op de hoge kosten die het bezitten van een auto met zich meebrengt. Nu spenderen mensen gemiddeld zo'n 520 euro per maand aan een auto. Met Amber moet het voor 33 euro per week mogelijk zijn om altijd over een auto te beschikken.

Over een jaar wil Amber 6 prototypes gebouwd hebben, over drie jaar wil het bedrijf over gaan tot productie. In eerste instantie wordt de dienst exclusief uitgerold voor Eindhoven. Later moet het project ook in andere steden gestart worden. Eind 2016 wordt al gestart met een eerste project met partners ABN Amro en Athlon onder de naam Corporate Mobility.