Volledig scherm
© Thinkstock

Elf Brainport Scholen aangewezen in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Elf middelbare scholen in Zuidoost-Brabant gaan met elkaar samenwerken bij de vernieuwing van het onderwijs.

Ze zijn dinsdag uitgeroepen tot zogeheten Brainport Scholen. In plaats van het traditionele onderwijs uit tekstboeken, wil het voortgezet onderwijs de leerlingen zelf een meer onderzoekende rol geven.

Raket
"Een docent natuurkunde kan de kinderen sommen leren", zegt directeur Peter van den Eijnde van het Sint Joris College in Eindhoven, een van de deelnemende scholen. "Maar hij kan ze ook een raket laten maken. Zo komen ze ook in aanraking met de wetten van de mechanica."

Volgens Geert-Jan Nillesen van het Jan van Brabantcollege is de samenwerking ook bedoeld te profiteren van de kennis in de Brainport-regio. "We willen de beste medewerkers voor de regio opleiden. En zo eigenlijk voorkomen dat talent vertrekt naar de randstad en niet meer terugkomt."

Scholen
Aan de samenwerking nemen behalve Jan van Brabant en Joris College ook het Strabrecht College (Geldrop), Heerbeeck College (Best), dr.Knippenberg College (Helmond), Varendonck College (Asten/ Someren), Van Maerlantlyceum, Lorentz Casimir Lyceum, Frits Philips Lyceum, Eckart College (alle vier Eindhoven) en Pius X (Bladel) deel.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant