Volledig scherm
© Thinkstock

Enorme stijging auto-inbraken in en rond Eindhoven

EINDHOVEN - Veel meer autobezitters in Eindhoven zijn dit jaar het slachtoffer van auto-inbrekers. Tot en met vorige week werd er zeker 1806 keer een auto opengebroken; een stijging van 37 procent vergeleken met dezelfde periode in 2015. Dat blijkt uit cijfers die de politie aan het ED verstrekte.

Ook buiten Eindhoven zijn er negatieve uitschieters. In Veldhoven en Son is zelfs sprake van ruim een verdubbeling; respectievelijk 122 en 123 procent meer auto-inbraken. In Nuenen steeg dat aantal met 92 procent. In Zuidoost-Brabant is de toename negentien procent; van 2490 naar 2965 inbraken in voertuigen. Als de Eindhovense inbraakgolf niet wordt meegerekend, is de stijging regionaal amper een procent.

Helmond
In Helmond waren autobezitters minder vaak de klos; daar daalde het aantal met 23 procent; van 310 in 2015 naar 238 dit jaar tot nu toe. Ook Deurne valt positief op. Daar halveerde het aantal ruimschoots tot 45.

De inbrekers richten zich vooral op de navigatiesystemen en airbags van de merken Audi, Volkswagen, Skoda en Mercedes. Die leveren op de zwarte markt veel geld op. 

Aanhoudingen
Nadat in Eindhoven en Veldhoven vanaf juni veel vaker autoruiten werden ingetikt om laptops en iPads te stelen, werd een onderzoeksteam opgericht. Dat leidde op 14 juli tot de aanhouding van twee Eindhovenaren (23 en 24 jaar). Ze lijken met tientallen auto-inbraken een flink aandeel te hebben in de slechte scores van Eindhoven en Veldhoven. Een 52-jarige plaatsgenoot werd opgepakt op verdenking van het handelen in de gestolen spullen.

Lees meer in de krant van zaterdag of via de digitale krant.