Volledig scherm
Deelnemers aan Wire 2016 verspreiden zich over het Muziekcentrum om specialistische thema's te behandelen.

Europarlementariër: Samenwerking tussen regio's maken kloof met VS kleiner

EINDHOVEN – Het Muziekgebouw in Eindhoven is deze week het toneel van Wire 2016, met ruim 400 deelnemers uit heel Europa.

In de mondhoeken van een smiley, daar willen regio's graag zitten. Deze beeldspraak gebruikte Marcin Piatkowski van de wereldbank donderdag tijdens Wire (Week van de Innovatieve Regio's in Europa) 2016. Het was de zevende Wire, door Brainport georganiseerd omdat Nederland voorzitter van de EU is.

Het lachende mondje van de smiley is de curve van de waardeketen van een product. Onderzoek en ontwikkeling in de ene en verkoop en marketing in de andere mondhoek hebben de hoogste waarde. Het maken van het product in het midden de laagste. "In Europa hebben we voor alle plekken in de waardeketen een passende regio. Het is alleen zaak dat die regio's goed gaan samenwerken."

Samenwerking
Het is één van de thema's tijdens het driedaagse Wire. Samenwerking en betere ontwikkeling van regio's kunnen bijdrage aan het verkleinen van de kloof met de VS die er volgens Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) nog steeds is. Hij was donderdag één van de sprekers en gaf uitleg over de Europese subsidies. "Er zijn 280 regio's in Europa en er is 80 miljard euro tussen 2014 en 2020 aan EU subsidies. Nog te veel regio's vinden het makkelijk om hun subsidie te vangen en daar hun ding mee te doen. Als we Europa echt in de zesde versnelling willen krijgen moeten alle regio's produceren en exporteren en dan pas boterhammen smeren."

Ad van Berlo van Smart Homes ziet de beperkingen. "We werken samen op het gebied van gezondheidszorg met Bulgarije en Roemenië. Dat gaat goed bij universiteiten, maar bij praktijktests lopen we vast. Het verschil met hier in gebruik van breedband internet en van computers op zich is daarvoor veel te groot."