Volledig scherm
© SH Media

EUV-orders lopen eindelijk binnen bij ASML; recordomzet verwacht

VELDHOVEN – ASML heeft in het vorige kwartaal vier bestellingen voor chipmachines met EUV (Extreem Ultraviolet) technologie binnen gekregen. Dankzij deze vier bestellingen voor 100 miljoen euro per stuk, en nog een groot aantal bestellingen van gewone machines, werd er maar liefst voor 1,57 miljard euro aan orders geboekt.

De orderportefeuille staat nu op een niveau van 3,37 miljard euro. Topman Peter Wennink verwacht dan ook dat de omzet over het hele jaar hoger zal zijn dan de record omzet van 6,29 miljard euro vorig jaar.

In het tweede kwartaal was de omzet 1,74 miljard euro, iets hoger dan de eerder uitgesproken verwachtingen. En flink meer dan het eerste kwartaal met 1,33 miljard euro en ook meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar met 1,65 miljard euro. De netto winst bedroeg in het tweede kwartaal 354 miljoen euro, wat flink meer was dan de 198 miljoen in het eerste kwartaal en iets minder dan de 370 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Wennink komen de bestellingen voor EUV nu goed los. "Dankzij de vier bestellingen hebben we nu tien EUV-machines in bestelling voor een gezamenlijke waarde van 1 miljard euro. Dat zijn machines bestemd voor productie van systeem- en geheugenchips. We verwachten de rest van het jaar nog meer orders te zullen boeken."

Voor het lopende kwartaal verwacht ASML een omzet van 1,7 miljard euro.