Volledig scherm
© Thinkstock

Expats drijven huurprijzen in regio Zuidoost-Brabant op

EINDHOVEN - Huurwoningen zijn al schaars en dan drijft de komst van grote aantallen expats naar de regio de prijzen nog verder op. Die tellen gemakkelijker prijzen neer die voor starters eigenlijk niet meer te betalen zijn. 

Om huurappartementen in de stad goedkoper te houden, wordt kleiner gebouwd. "Was er tot de crisis nog steevast behoefte aan appartementen van negentig vierkante meter of meer, nu is er behoefte aan eenkamerappartementen van zo'n 35 vierkante meter.

Pijplijn
Gelukkig zitten in de stad nog een aantal van projecten met kleinere woningen in de pijplijn", zegt Eric Prevoo, directeur vastgoedmanagement bij verhuurmakelaar vb&t. Ook hij merkt dat het aanbod van betaalbare huur achter blijft op de vraag. Dat heeft vooral gevolgen voor de groep die teveel verdient voor een sociale huurwoning maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek. "Expats zoeken gemeenten rond de stad en natuurlijk in Eindhoven zelf."

Kenniswerkers
"Vooral in de omgeving van de Internationale School zijn huurpanden zeer gewild", vult Arnoud Snoeijer van de Stoit Groep aan. 'Stoit' verhuurt voor negentig procent aan kenniswerkers. De pandeigenaren waar hij voor werkt, hebben ook graag expats. "Juist omdat de huur dan vaak een tijdelijk karakter heeft. Dan kan de pandeigenaar na een tijd opnieuw een afweging maken. Het is ook de pandeigenaar die de prijs bepaalt en die gaan vaak aan de hoge kant zitten. Uiteindelijk beslist de markt."