Volledig scherm
Links de één jaar oude hamburger, rechts de verse. Op de oude burger zit schimmel op de plek waar de inmiddels weggerotte augurk zat. © Bert Jansen/fotomeulenhof

Experiment basisschool Eindhoven: Tijd heeft geen vat op hamburger van McDonalds (video)

EINDHOVEN - Bij een hap zou je er alle tanden in je mond mee kunnen breken. De McSteen, ofwel een hamburger van een jaar oud, werd donderdag op basisschool de Startbaan vergeleken met een vers exemplaar van de McDonalds. Het is een experimentje van groep 7 van de school in het Eindhovense Meerhoven. 

Meester Dave Cox kwam in de lesstof een voorbeeld tegen van een hamburger die al 14 jaar in het bezit was van een Amerikaan. Oud maar nauwelijks aangetast door schimmels. "Blijkbaar zitten er zoveel conserveringsmiddelen in het broodje en de burger dat ze niet bederven. Ik vond het leuk om het experiment ook in de praktijk te laten zien."

Keihard
Dus ging Cox naar de McDonalds en zette hij de burger een jaar lang op het schoolbord. In de laatste week voor de vakantie werd het doosje eindelijk geopend. Zowel het broodje als de burger zijn inmiddels keihard maar ruiken doet het nog steeds naar McDonalds.

Een hapje durven de kinderen niet te nemen. Het lauwe nieuwe exemplaar is wel in een mum van tijd verdwenen. De antieke burger gaat volgend jaar gewoon mee naar groep 8. Voor weer een jaar op het schoolbord.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Groep 7 van basisschool De Startbaan in Meerhoven bedacht aan het begin van het schooljaar een testje. 'Hoe zou een hamburger van een euro er aan het eind van het jaar uitzien?' Donderdag bekeken ze het resultaat.