Volledig scherm

Experts maken ronde: Wordt schade door hagel in regio gedekt?

DEURNE - Schimmel op de muren en het plafond, klemmende deuren, een vochtige slaapkamer. En gordijnen en beddengoed liggen in de kliko. "Potverdorie hé", klinkt het begripvol uit de mond van Rob Groenen, schade-expert van Interpolis, terwijl hij met zijn mobieltje foto's maakt. Hij is in Deurne, in een split-level-woning in een buurt waar de hagelschade op het eerste gezicht lijkt mee te vallen.

Daar geen zeilen over de daken, geen containers vol dakpan-brokken. Maar dit huis ligt op het laagste punt van het woonerf, waardoor het afgelopen donderdag een stortvloed aan water te verwerken kreeg.

Het is het zoveelste bezoek van Groenen aan een adres in de Peel de afgelopen dagen. Hij vertelt de bewoonster in wat hij het 'verplichte praatje' noemt dat ze ook zelf een deskundige in de arm mag nemen en dat Interpolis die kosten dan zal vergoeden mits ie niet duurder is dan Rob zelf.

Omvang
Groenen heeft hagelschade van deze omvang nog nooit meegemaakt. Op veel plekken waar schade-experts komen, zijn bewoners zelf al aan de slag gegaan. Om op te ruimen of te repareren. Dat is in veel gevallen geen probleem voor de uitkering. Maar het is in zijn algemeenheid wel aan te raden om zoveel mogelijk foto's te maken en overleg te plegen met de betrokken verzekeringsmaatschappij. "Wij hebben ook allerlei manieren om te controleren of de schadeclaim wel terecht is. Zo had ik laatst iemand met een omgewaaide schutting. Bijna nieuw, zei de verzekerde. Terwijl ik op foto's in ons systeem (een soort Google Streetview, red.) kon zien dat die er al zeker negen jaar stond en toen al gammel was."

Buitengebied
Rob Groenens volgende 'klant' zit in het buitengebied van Deurne. Hij komt uit bij een voormalige boerderij waar de kassen nu dienst doen als caravanstalling. De eigenaar is al dagen in de weer geweest met bussen purschuim en siliconenkit: misschien wel de meestgebruikte gatendichters in de hagel-epicentra Luyksgestel en Someren. Er is al een aannemer komen kijken, vertelt de eigenaar. Aantal kapotte ruiten: 700 tot 750. Schade-expert Rob is niet van plan ze één voor één te gaan tellen. "Laat ze maar een offerte maken, en stuur die naar mij. Dan gaan we dat regelen."

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant