Volledig scherm

Fantasie wordt steeds vaker werkelijkheid

Een service die je slimme telefoon voor je meeneemt zodat je ook onder werktijd Pokémons kunt vangen.

Een warenhuis in virtual reality waar je online producten kunt vastpakken en bekijken voor je iets koopt.

Een vliegtuig dat op de grond verder gaat als bus na afkoppeling van de vleugels. Een robot die mensen helpt om hun parkeerboetes aan te vechten. Toiletten die urine omzetten naar energie. Robots die zichzelf voortplanten.

Dagelijks verbaas ik me over wat er om me heen gebeurt, wat er allemaal mogelijk is, wordt bedacht, uitgevonden en bovenal ontwikkeld. Want de voorbeelden die ik hier aanhaal zijn gerealiseerd. De werkelijkheid overtreft steeds vaker de wildste fantasie.

Maar steeds denk ik toch: er zijn grenzen. Niet alles is mogelijk. Van sommige dingen kun je alleen maar blijven dromen. Zoals de ultieme fantasie dat je op een dag wakker wordt en plotseling iedereen op de wereldbol kunt verstaan...

Nee dus! Ook daar wordt inmiddels aan gewerkt. Op crowdfundingplatform Indiegogo wordt ons door het Amerikaanse Waverly Labs beloofd dat deze fantasie halverwege 2017 werkelijkheid wordt.

Meer dan 2,5 miljoen dollar haalde de organisatie op voor 'de Pilot'. Een systeem met twee oordopjes die via bluetooth met je telefoon zijn verbonden. Eentje gaat in je eigen oor, de andere in het oor van degene met wie je een gesprek wil voeren. De software op de slimme telefoon doet het werk, en jij kan gewoon een soepel gesprek voeren in het Frans of Italiaans. Het talenpakket van de Pilot beperkt zich in het begin nog beperkt tot de Romaanse talen, maar dat worden er later meer aldus de organisatie. Naar verwachting komt het apparaatje halverwege 2017 op de markt en gaat het 200 tot 300 euro kosten. Niet veel geld om je fantasie werkelijkheid te laten worden.

door Hanneke van den Nieuwenhof