Volledig scherm
Vreugde bij FC Eindhoven-speler Mart Lieder na zijn goal tegen RKC. © Pro Shots/Toin Damen

FC Eindhoven pakt eerste driepunter van het seizoen tegen RKC Waalwijk

EINDHOVEN - FC Eindhoven heeft de eerste zege van het seizoen te pakken, tegen RKC Waalwijk werd het 1-2. Dat had de formatie van trainer Ricardo Moniz vooral aan een prima 1e helft te danken, de 2e helft trokken de Eindhovenaren de zege met kunst- en vliegwerk over de streep. 

FC Eindhoven speelde de laatste seizoenen graag tegen RKC en dat was in de 1e helft niet anders. De ploeg uit Waalwijk had geen antwoord op de vele positiewisselingen in het aanvallende systeem van trainer Ricardo Moniz. De 1e kans was  welvoor RKC, Roel van de Sande stond al na 3 minuten vrij voor het doel, maar schoot voorlangs. FC Eindhoven deed in de 11e minuut via Mart Lieder wat terug, maar de spits schoot tegen zijn oude club uit de draai naast. 

Lieder scoort tegen oude club

Na de eerste 15 minuten ging FC Eindhoven steeds beter voetballen en kreeg de ploeg ook kansen. In de 16de minuut schoot nieuwkomer Rafael Uiterloo nog naast, maar in de 32e minuut was het wel raak. Lieder gaf de bal op Uiterloo, die buitenspel leek te staan, en de bal weer teruglegde op diezelfde Lieder. Voor de FC Eindhoven-spits was het vervolgens een koud kunstje om te scoren: 0-1.

Swinkels en lat houden FC Eindhoven op de been

Na rust sloeg het spelbeeld om en kwam FC Eindhoven er niet meer aan te pas. Lieder kreeg nog wel een kans om de 0-2 te maken, maar raakte de bal verkeerd na een scherp aangesneden vrije trap van Dario van den Buijs. Daarna beperkten de Eindhovenaren zich tot verdedigen; in de 52e minuut legde Pieter Langedijk de bal terug op de vrijstaande Johan Voskamp, maar die raakte via Ruud Swinkels de lat. In de 74e minuut herhaalde dat voorval zich, alleen was het nu Sanoh die de bal richting de lange hoek krulde en Swinkels en de lat op zijn pad vond. FC Eindhoven was een stuk effectiever: in de 84e minuut was Kyle de Silva uit een counter trefzeker op aangeven van invaller Tibeau Swinnen: 0-2. In de 5 minuten extra tijd die volgden, werd het nog spannend. Pieter Langedijk maakte in de 91e minuut de aansluitingstreffer nadat hij vanaf links naar binnen sneed: 1-2. Daar bleef het echter bij voor FC Eindhoven. 

Volledig scherm
Rafael Uiterloo (links) gaf de assist op de 0-1 van Mart Lieder. © Toin Damen/Pro Shots