Volledig scherm
Presentatie van de film

Film over Stratumseind Eindhoven nieuw wapen tegen drankmisbruik (video)

EINDHOVEN - Eindhoven zet een nieuw 'wapen' in tegen drankmisbruik door jongeren. Jongeren van Dynamo hebben een documentaire gemaakt waarin het (te veel) drinken en het gebruik van drugs er wel heel slecht afkomt.

De documentaire Overeind over uitgaan op Stratumseind is bedoeld voor Uit met Ouders, de rondleidingen van Stad & Co op de stapstraat.

Op meer plaatsen tonen
De film wordt daar als intro van de avonden gedraaid. Maar de opdrachtgever, de gemeente Eindhoven, uitvoerder Dynamo en Stad & Co, de organisatie die de rondleidingen voor ouders verzorgt, hopen de film ook op meer plaatsen te kunnen tonen. Sportverenigingen, scholen en andere instellingen die met jongeren werken, kunnen er iets aan hebben.

Donderdagmiddag ging Overeind in een heuse première in een zaal van Plaza Futura in het NatLab in Eindhoven. Wethouder Jannie Visscher was behoorlijk onder de indruk. "Deze film moet iedereen zien. Ik doe hier dan ook een oproep om de documentaire de wereld in te sturen, zodat we ouders kunnen helpen om hun kinderen te beschermen, om ze te helpen goede keuzes te maken", aldus Visscher na de eerste vertoning.

De film
In de film vertellen deskundigen, zoals kinderarts Bas Zegers van het Máxima Medisch Centrum en Charles Dorpmans van verslavingszorg Novadic-Kentron over de gevaren van (overmatig) alcoholgebruik onder de 25 jaar. Daartegenover staan jongeren die die risico's bagatelliseren. Aan de ouders om met de informatie uit de film een tegenwicht te geven aan hun kinderen. En natuurlijk het goede voorbeeld, door zelf verantwoordelijk om te gaan met drank.

Volledig scherm
Overeind 2.0 geeft inzicht over het alcohol en drugsgebruik en de veiligheid van jongeren tijdens het uitgaan. De documentaire is onderdeel van het project Uit met Ouders en is opgenomen op het Stratumseind in Eindhoven. De documentaire is gemaakt om jongeren, ouders en professionals te attenderen op de verleidingen en gevaren tijdens uitgaan. De documentaire biedt een vertrekpunt om met elkaar het gesprek aan te gaan. Overeind 2.0 gaat op 29 september 2016 in première in Natlab Eindhoven.