Volledig scherm

Fiscus kaapt drugsgeld vermoorde bendeleider Aran de Jong uit Eindhoven

EINDHOVEN - De vermoorde Eindhovense drugssmokkelaar Aran de Jong moet postuum ruim 20 miljoen belasting betalen over zijn hennepwinsten. Dat heeft de rechtbank bepaald na een beroepsprocedure van De Jongs erfgenamen, onder wie waarschijnlijk zijn weduwe.

De Jong heeft met zijn drugshandel meer dan 40 miljoen verdiend, zo berekende de fiscus.

Professionele bende
Aran de Jong was leider van een bijzonder professioneel opgezette bende. Deze verzamelde grote partijen hasj en hennep en smokkelde die vervolgens naar Engeland, Italië en Spanje. In een intensief onderzoek met codenaam Maskerbij wist de politie de bende in 2011 op te rollen. Vlak voor het begin van de rechtszaak werd De Jong voor zijn deur vermoord.

Bewijslast omgedraaid
Hoewel hard bewijs onder het bedrag ontbreekt, gaat de rechter toch akkoord met de aanslag. Omdat De Jong aantoonbaar inkomsten heeft verzwegen bij zijn aangiften, is de bewijslast, volgens de rechtbank terecht, omgedraaid en verzwaard. De erven moesten aantonen dat de schatting niét klopte.

Van de winst zijn, zoals bij belasting gebruikelijk 'kosten' afgetrokken. De fiscus neemt aan dat de bendeleden samen 2,7 miljoen kregen. Zij kunnen ook een aanslag verwachten.

De erven gaan tegen de uitspraak over de belastingaanslag in beroep, zo laat advocaat R. Zilver weten.