Volledig scherm
Flitskast op de Beukenlaan © Ton van de Meulenhof

Flitspaal had nog hoger kunnen scoren, want 'pas vanaf 57 km/uur geactiveerd'

EINDHOVEN - De score van de 'kampioenflitspaal' bij de Beukenlaan in Eindhoven had nóg hoger kunnen liggen. "Pas vanaf 57 kilometer per uur wordt de flitspaal geactiveerd", zegt politiewoordvoerder Rick Ebli. Bij het bepalen van het boetebedrag volgt dan nog een correctie naar beneden van drie kilometer. 

Uit cijfers van het CJIB blijkt dat de flitspaal bij het kruispunt van de Beukenlaan met de Zeelsterstraat met 51.566 boetes (353 voor door rood rijden en 51.213 voor een te hoge snelheid) derde staat op de landelijke ranglijst. Zelf blijkt Ebli ook 'gepakt' door de gewraakte flitspaal. "Vorig jaar ben ik daar geflitst. Het was een bescheiden boete hoor. Maar toen ik de bon thuis kreeg dacht, hè, ìk geflitst? Ik heb een vrij snelle bolide, en ik zal toch het gaspedaal iets te diep hebben ingetrapt. Dat heb ik toch echt zelf gedaan, dat is niet iemand anders zijn schuld."

Ongevallen
Het OM is eigenaar van alle flitspalen in Nederland en int ook de boetes. Het geld gaat dus niet naar de gemeente Eindhoven of lokale politie, maar zij bepalen wel wáár flitspalen worden geplaatst. "Flitspalen staan er alleen op plekken die er toe doen, waar ongevallen zijn geweest, waar gewonden of zelfs doden zijn gevallen, en waar aanpassing van de infrastructuur niet afdoende is", aldus Ebli. Hoeveel en wat voor een ongevallen er op deze specifieke locatie zijn geweest weet hij niet: de gemeente beschikt over cijfers, en die kon woensdag nog geen antwoord geven op vragen.