Volledig scherm
© Thinkstock

Fontys maakt app tegen uitval onder hardlopers; 'Beginnende hardlopers gaan te snel, te ver'

EINDHOVEN - Fontys Sporthogeschool in Eindhoven werkt samen met het bedrijf 2M Engineering uit Valkenswaard aan een persoonlijke trainingsapp voor beginnende hardlopers. Doel is uitval door blessures of demotivatie te voorkomen.

Op dit moment worden er tot honderd 'proefkonijnen' geworven onder eerdere deelnemers van de Marathon Eindhoven. Eind dit jaar kunnen mogelijk ook andere hardlopers de nieuwe app InspiRun gaan gebruiken.

Om dit onderzoek de komende 4 jaar te ondersteunen, krijgt Fontysdocent en -onderzoeker Mark Janssen op 4 april een promotiebeurs uitgereikt door minister Jet Bussemaker en Cees Veerman van het bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Begeleiding op maat
Er zijn al heel veel hardloop-apps in omloop. Is die nieuwe Fontysapp wel nodig? "Met InspiRun willen we sporters begeleiding op maat bieden." Janssen denkt dat te kunnen doen door sporters - via vragen in de app - in te delen in verschillende soorten hardlopers: individuele of sociale (groeps)loper, competitief of gericht op gezondheidswinst. "Ze moeten met een hartslagmeter lopen, en ze moeten zelf met een cijfer aangeven hoe zwaar of makkelijk ze de training vonden. Volgens een door ons ontwikkeld logaritme worden die persoonlijke gegevens in de app vertaald in een volgende training, die geheel op de persoon is afgestemd."

Recreatieve hardlopers duurzaam en verantwoord laten bewegen: dat is sinds 2013 een speerpunt van het lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool. Daarbij werkt het instituut samen met de TU/e, de KU Leuven, andere Fontys Hogescholen en Stichting Marathon Eindhoven (thans Golazo sports SX).