Volledig scherm
Vrijmarkt bij het Philips Stadion in Eindhoven.

Fors minder feestvierders dan vorig jaar in Eindhoven tijdens regenachtige Koningsdag (video)

EINDHOVEN - Door het slechte weer waren er veel minder feestvierders op de been in Eindhoven tijdens Koningsdag dan in voorgaande jaren: 60.000, tegen 120.000 vorig jaar. In 2014 trok Eindhoven nog 180.000 bezoekers. 

In Eindhoven zijn tot 21.30 uur in totaal 14 mensen aangehouden in verband het met niet kunnen tonen van identiteitsbewijzen, beledigingen en kleine vechtpartijen, zo liet de politie weten. Bij de ziekenhuizen werden 9 feestgangers binnengebracht, de meeste incidenten waren alcohol- of drugsgerelateerd. In totaal werd aan 14 mensen zorg verleend door ambulancepersoneel. 5 daarvan hoefden niet naar het ziekenhuis. De hulpdiensten spreken van een rustige Koningsdag. Zo'n 20.000 mensen kwamen dit jaar met de trein naar de stad.

Studentenhuis
Een feest in een studentenhuis in Eindhoven met meer dan 200 personen werd door de brandweer beëindigd, omdat de studenten geen vergunning hadden en de veiligheid van de bezoekers niet kon worden gegarandeerd. De afdeling Stadstoezicht deelde op Koningsdag 7 boetes uit voor overtredingen van de drank- en horecawet.

Stratumseind
De drukte op het Stadhuisplein en de Markt in Eindhoven nam 's avonds langzaam af. Mensen zochten de kroeg op of keerden huiswaarts. In het Beursgebouw en op het Stratumseind was het nog wel volle bak. Aan de kop van het Stratumseind was het woensdag aan het einde van de middag wel dusdanig druk dat feestvierders een andere route moesten zoeken. Op de Markt en het Stadhuisplein was het 's middags ook druk, maar het stond niet propvol mensen. De gemeente verwachtte geen grote problemen voor de rest van de dag. Wel werden de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten gehouden.

Kou en regen
Door het slechte weer in de regio Zuidoost-Brabant was de opkomst bij buitenactiviteiten in het kader van Koningsdag een stuk lager. Regenjassen, handschoenen en een paraplu beschermden de bezoekers van de vrijmarkten tegen kou en regen. In de haast gekochte partytenten of een viaduct beschermden de verkopers én hun waren. Veel activiteiten waren afgelast of verplaatst. In Aalst gingen de zaken goed, ondanks dat de kindervrijmarkt was afgelast. In Valkenswaard was het veel rustiger dan andere jaren. In Geldrop was het vooral binnen erg druk en in Mierlo werden kinderen vermaakt met circusacts.

Heeft u mooie foto's gemaakt tijdens Koningsdag? Stuur ze in!

Strijp-S Koningsdag op Strijp-S kwam rond 15.00 uur op stoom. Vanuit het centrum trok een gestage stroom bezoekers richting de tenten van Klok Rock Orange, de technomuziek van Acid Orange en de bands bij Blue Collar Royal, de parkeerkelder bij het Blue Collar Hotel. Op het Ketelhuisplein kropen bezoekers rond de vuurkorven die staan opgesteld. Je kon zeker niet over de koppen lopen, maar het was er wel gezellig druk. Dennis Zeeuwen, organisator van Acid Orange noemt het een geluk bij een ongeluk dat het dancefestival noodgedwongen in het Klokgebouw gehouden wordt. "Een buitje regen is niet erg. Het is de kou die mensen weghoudt. Gelukkig hebben we daar dit jaar geen last van omdat we een dak boven ons hoofd hebben." Acid Orange besloot vijf weken geleden niet langer op de gemeente Eindhoven te wachten en het buitenfestival naar binnen te verplaatsen. Er werden vanuit het stadhuis teveel eisen gesteld waaraan Zeeuwen en de rest van zijn team niet aan konden of wilden voldoen. "We mogen bijvoorbeeld geen hekken plaatsen om zo de bezoekers te controleren. Dan weten we niet wat er mee het festivalterrein op komt. Controle is noodzakelijk voor de veiligheid. Bovendien lopen we veel omzet mis als iedereen zelf drank meeneemt. Achteraf dus maar goed dat we het zo gedaan hebben."

Helmond
De minderjarige Helmondse marktkooplui zijn met alleen een plastic grondzeiltje niet bestand tegen de fikse hagelbuien die Koning Winter deze lentedag over Boscotondo uitstort. Toch staan de gezichten op de Kindervrijmarkt niet sip, de jeugd maakt zich niet druk over een buitje meer of minder. Bovendien houden enkele jongelingen, die vanochtend de beste plekken hebben gescoord, dapper stand.
De triple A-locaties van de Kindervrijmarkt bevinden zich onder de overkapping tussen Pathé en de stadswinkel. Daan van Ierland (11) tokkelt er tussen al het verkoopgekrakeel wat op zijn gitaar. Hij speelt even gemakkelijk het Wilhelmus als nummers van Guus Meeuwis. En Baile Gitana. „Dat is Spaans”, legt hij uit. „Voor Maxima natuurlijk."
Zusje Sam (10) staat ernaast. Ze speelt geen gitaar, wel piano. „Maar die was te zwaar om mee te nemen,” antwoordt ze bloedserieus. „Omdat er geen elektriciteit is, kan een keyboard ook niet.” Er zit voor haar dus niks anders op dan speelgoed te verkopen. „Nou. dat laat ik mama doen. Ik ben lekker overal aan het kletsen.”

Tussen de natte perioden door zijn er ook momenten met een waterig zonnetje. Zo bleef het tijdens de versierde-fietsenoptocht in Aarle-Rixtel wonderwel zo goed als droog.

Afgelast
De Oud Hollandse Oranjemarkt op het Pastoor van Arsplein in Eindhoven is vanwege het barre weer verplaatst naar de gelijknamige kerk. Inclusief dj op het altaar. De activiteiten die voor Koningsdag gepland stonden op het Heuvelplein in Beek en Donk, zijn afgelast en ook in Someren-Dorp is het middagprogramma geschrapt. Ook de muzikale evenementen in het centrum van Son en Breugel gaan niet door. De activiteiten bij De Boerderij Breugel in Son en Breugel zijn afgelast. De kinderactiviteiten in de Gentiaan in Son gaan wel door. In Aalst zijn de kinderactiviteiten geschrapt, de andere activiteiten gaan wel normaal door.   Heeft u mooie foto's gemaakt tijdens Koningsdag? Stuur ze in!   Oirschot
Het evenement 'Petit Mon Martre' bij het Boterkerkje in Oirschot is ook afgelast. De deelnemende kunstenaars zien het niet zitten om hun werken aan het slechte weer bloot te stellen. Ook verwachten ze dat er niet veel publiek op af zal komen. Het evenement vindt op een nog nader vast te stellen datum wel plaats. De mini-theaters op de Markt in Oirschot gaan wél door.

De kinderactiviteiten in de Beerzen zijn naar binnen verplaatst. Iedereen is welkom in gymzaal De Klep. Het advies is om gymschoenen mee te nemen in verband met de vloer van de gymzaal. In Spoordonk gaat een groot deel van de activiteiten niet door, behalve de gratis picknick. Die vindt niet, zoals gepland, buiten plaats, maar om 13.00 uur in zalencentrum/café De Stapperij.

Het festival Electric Orange in Eindhoven is verplaatst naar het Beursgebouw.

Treinen
Het is woensdag rustiger in de treinen dan andere jaren. „Je merkt dat het weer van invloed is. Het is echt rustig”, zei een woordvoerster van NS rond het middaguur. De NS had op Koningsdag weer een speciale dienstregeling ingevoerd met extra en langere treinen met het oog op onder meer de drukte die rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem werd verwacht. De NS houdt dit jaar geen tellingen van het aantal passagiers.

Zwolle
Nederland viert woensdag Koningsdag 2016, de 49e verjaardag van koning Willem-Alexander. De koning arriveerde woensdag om 11.00 uur in Zwolle samen met zijn vrouw koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane in Zwolle. De familie werd ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. In het koninklijke gevolg bevonden zich ook onder anderen prins Constantijn en prinses Laurentien.

Koning Willem-Alexander vindt dat Nederlanders gewoon moeten doorgaan met feestvieren. Hij zei dat op Koningsdag in Zwolle tegen de NOS naar aanleiding van mogelijke zorgen onder de mensen over veiligheid tijdens evenementen. De koning kan zich de zorgen goed voorstellen, maar hij is ervan overtuigd dat veiligheidsinstanties hun best doen alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De ontvangst in Zwolle noemde Willem-Alexander „hartverwarmend”. En over het weer: „Daar kan je niks aan doen, maar het valt mee.”

Heeft u mooie foto's gemaakt tijdens Koningsdag? Stuur ze in!

[ View the story "Koningsdag 2016 in regio Zuidoost-Brabant" on Storify]

Volledig scherm
'Crowd control' in Eindhoven tijdens Koningsdag.
Volledig scherm
Koningsdag in Eindhoven komt langzaam op gang. De eerste koopjesjagers komen naar de Vrijmarkt op het Wilhelminaplein.
Volledig scherm
Bij het Blue Collar Hotel op Strijp-S speelt de band in de parkeergarage. Code Oranje maakt inventief!
Volledig scherm
Regen en dus veel paraplu's in Eindhoven.
Volledig scherm
Regenwolken boven Strijp-S.
Volledig scherm
De koninklijke familie arriveert in Zwolle. © ANP/Remko de Waal
Volledig scherm
Koningsnacht Nuenen: een gouden greep, de in allerijl geplaatste feesttent in het Park in Nuenen. Stichting Parkevenementen durfde de nek uit te steken en een volle en hele gezellige tent was het resultaat. © Miriam van den Nieuwenhof
Volledig scherm
Droog moment in het Frans Joseph van Thielpark in Helmond tijdens Koningsdag. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Tom Valstar/fotomeulenhof
Volledig scherm
Klok Rock Orange op Strijp-S. © Tom Valstar/fotomeulenhof
Volledig scherm
De spulletjes staan onder dit viaduct bij Strijp-S in ieder geval droog.
Volledig scherm
Dreigende lucht boven het centrum van Helmond. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Volledig scherm
Regenachtig grijs weer tijdens Koningsdag in Eindhoven.
Volledig scherm
Vrijmarkt op het Gerardusplein in Eindhoven. © Tom Valstar/fotomeulenhof
Volledig scherm
Versierde-fietsenoptocht in Aarle-Rixtel. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Volledig scherm
Kraam op de vrijmarkt op het Wilhelminaplein/Willemstraat in Eindhoven.
Volledig scherm
De eerste verkopers op de vrijmarkt op het Wilhelminaplein/Willemstraat verkopen, naar eigen zeggen, al goed (07.30 uur).
Volledig scherm
Kinderen verkopen speelgoed in de kerk aan het Pastoor van Arsplein in Eindhoven.
Volledig scherm
Waalre. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof
Volledig scherm
Electric Orange in het Beursgebouw Eiindhoven.
Volledig scherm
'Onder moeders paraplu' tijdens Koningsdag in Veldhoven. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof
Volledig scherm
Dreigende lucht boven het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.
Volledig scherm
Koningsdag; kletsnat en kleurloos van start in zuidoost Brabant © ben saanen
De Oud Hollandse Oranjemarkt op het Pastoor van Arsplein is dit jaar vanwege het barre weer verplaatst naar de gelijknamige kerk. Inclusief dj op het altaar.