Volledig scherm
Een CT-scanner van GE Healthcare.

'GE Healthcare is achterstand op Philips en Siemens aan het inlopen'

EINDHOVEN - Gelachen in hun vuistje hebben ze niet op het hoofdkantoor van GE Healthcare in Hoevelaken. In april heeft het Helmondse Elkerliek ziekenhuis een nieuwe, hypermoderne CT-scanner in gebruik genomen. Van GE-makelij, en niet van marktleider Philips. "Soms winnen wij, soms zij", relativeert directeur Marcus Aben van GE Healthcare Nederland.

Hij komt ze geregeld tegen: zijn evenknieën van die andere wereldmarktleiders in de zogeheten medische beeldvorming: Ze treffen elkaar in ieder geval 2 tot 3 keer per jaar in de Federatie Het Instrument. Daar delen ze marktontwikkelingen en trekken waar mogelijk gezamenlijk op.

Philips en Siemens ontlopen elkaar niet veel wat betreft hun aandeel in de vaderlandse markt voor beeldvormende apparatuur (onder meer CT-, MRI- en PET-scanners). Samen hebben ze ongeveer 80 procent van de markt in handen. GE - wereldwijd de nummer 1 - is de nationale nummer 3 met zo'n 20 procent marktaandeel en Toshiba volgt met 4,5 procent. Volgens Aben profiteren Philips, en het Duitse Siemens in mindere mate, van hun 'lokale verankering'.

GE Healthcare laat in 21 landen - Europa telt 23 fabrieken - 18 verschillende medische apparaten maken. Het Nederlandse onderdeel groeit, beweert Aben. "De afstand tot Philips en Siemens is verkleind: de laatste 2 jaar is onze omzet met 20 procent gegroeid. We hebben veel geïnvesteerd in radiologische en nucleaire apparatuur. In het voorjaar van 2017 installeert GE de nieuwste versie mammograaf (voor afbeeldingen van de borstklier) in een universitair ziekenhuis.

Binnenkort komt GE naar Europa met een speciale scanner voor longonderzoek. Een ander apparaat, de Revolution CT-scanner die vanaf vorig jaar aan ziekenhuizen wordt geleverd waaronder dus aan het Elkerliek, blijkt een grote stap voorwaarts voor GE.

Verder heeft GE volgens directeur Marcus Aben flink geïnvesteerd in software en in een lagere stralingsblootstelling en minder dosis contrastvloeistof tijdens het scannen.

Lees dinsdag meer in het ED, of via de digitale krant.