Volledig scherm
Affiche van de voorstelling Rooie Kop van Hetpaarddatvliegt, een van de getroffen gezelschappen.

Gedeputeerde: 'Verdelen van cultuurgeld in Noord-Brabant moet anders'

EINDHOVEN - De wijze waarop cultuursubsidies in Nederland worden verdeeld, is niet goed. Dat vindt provinciebestuurder Henri Swinkels na het bekend worden van het advies van het Fonds Podiumkunsten, waarin bijvoorbeeld alle drie Eindhovense subsidie-aanvragen afgewezen werden.

Er moet snel iets veranderen aan de manier waarop cultuursubsidies worden verdeeld in Nederland. "Het is beter om stadsregio's te maken, die dan zelf bepalen waar het best subsidie naartoe kan." Dat zegt Henri Swinkels (SP), gedeputeerde van cultuur van de provincie Noord-Brabant. Flink wat theater- en dansgroepen krijgen geen steun van het landelijke Fonds Podiumkunsten.

Plannen
"Er moet echt iets veranderen aan de wijze waarop steun aan cultuurinstellingen wordt geregeld", aldus Swinkels. "Want nu wordt bijvoorbeeld door het fonds gesteld dat de infrastructuur op het gebied van de podiumkunsten van Noord-Brabant goed is, maar vervolgens worden plannen van veel makers niet gehonoreerd. Dat schiet natuurlijk niet op."

Swinkels geeft aan dat de afgewezen gezelschappen in bepaalde gevallen kunnen rekenen op steun van de provincie: "Dat heb ik eerder beloofd en daar houd ik me aan. Hoeveel welke instelling krijgt weet ik nog niet, dat hangt onder meer af van het aantal aanvragen."