Volledig scherm
Tonja van Hoek bij haar favoriete gedicht op het PoëziePad op De Grote Beek: het gedicht Ogen op steeltjes bij het gelijknamige kunstwerk van Jac van Someren bij de entree aan de Boschdijk. Foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Gedichtenpad Grote Beek Eindhoven in gebruik

EINDHOVEN – PoëZiePad, dat is de officiële naam van de gedichtenwandeling die vanaf donderdag gemaakt kan worden op landgoed De Grote Beek in Eindhoven. "Met een hoofdletter Z omdat je de gedichten ook kunt zien", zegt mede-initiatiefneemster Tonja van Hoek.

Twintig gedichten van (oud-) cliënten zijn er te lezen langs de 5,2 kilometer lange IVN-route. Van Hoek, zelf oud-cliënt van de GGzE op De Grote Beek, is vrijwilligster van de Poëziecommissie die zij samen met medewerkster Hanneke van Bronckhorst runt.

Affiches
Eerder publiceerde de commissie ook vele posters die opgehangen werden in de woongebouwen. Van Hoek las ze tijdens de zeven opnames vanwege haar manisch-depressiviteit. Voor haar deden de affiches heel veel.

"Toen ik beter werd, dacht ik, je zou er ook anderen mee moeten kunnen bereiken. Je zou ze op meer plekken op het landgoed moeten kunnen zien. Zo kwam de gedachte aan een route op."

Van Hoek en Van Bronckhorst hebben gedichten gekoppeld aan de net uitgezette IVN-wandelroute op De Grote Beek.

Cliënten
Van de GGzE kwam het budget voor twintig borden. Het werk werd verzet door allerlei cliënten uit de tuingroep, de drukkerij, de boekbinderij en het grafisch team. "Zo kon de route echt iets worden van, door en voor cliënten, dat vind ik nog wel het mooiste", aldus Van Hoek.

Donderdag wordt de route geopend, met onder meer een optreden van de Eindhovense dichter Ronnie Dijksterhuis. Vanaf 13.00 uur is de bijeenkomst in het Inspiratiecentrum openbaar toegankelijk. Daarna gaan twee groepen de route bewandelen.

Bij de receptie van De Grote Beek, Dr. Poletlaan 40, is een gratis routekaart te krijgen.