Volledig scherm
Een torenvalk. © istock

Geen grote evenementen bij Falconcrest Eindhoven

EINDHOVEN – Valkerij Falconcrest kan een vergunning krijgen voor het terrein aan Bokt 18. Er zijn voldoende garanties dat het roofvogelbedrijf beperkt blijft tot een kleinschalige vestiging. Er mogen geen evenementen georganiseerd worden die meer mensen trekken.

Want daar is het terrein niet geschikt voor. De openingstijden worden beperkt gedurende de periode april-oktober.

Dat schrijft wethouder Wilbert Seuren in een nadere toelichting op de vergunning. Hij moet de gemeenteraad dinsdagavond overtuigen dat het bedrijf van de familie Lenders niet te veel overlast veroorzaakt voor de buurt.

De omwonenden zijn tegen de vergunning. Zij vinden dat een valkerij met veel bezoekers niet thuishoort in het buitengebied. De raad moet nu akkoord gaan met het afwijken van het bestemmingsplan. Dan krijgt Lenders zijn vergunning. Daarmee moet hij nog de financiering regelen.

De discussie over de vraag of het geven van roofvogelshows verboden moet worden omdat het dierenmishandeling is, laat Seuren aan zich voorbij gaan. Het dierenwelzijn is 'meegewogen' maar de gemeente heeft daarin geen rol. Die is voorbehouden aan het Rijk (wetgeving) of controlerende instanties. Daar zijn geen klachten over Falconcrest bekend.