Volledig scherm
© Kees Martens

Geen kamerbreed tapijt meer in centrum: Rode steentjes moesten Eindhoven iets hoogstedelijks geven

EINDHOVEN - Hoe de nieuwe bestrating in de Eindhovense binnenstad er straks ook uit komt te zien, ze zal in ieder fors duurder zijn dan de rode steentjes die er sinds begin jaren negentig liggen. 

De laatste herinrichting ging destijds voor ongeveer vijf miljoen gulden de boeken in. Een schijntje vergeleken met de negen miljoen euro die het Eindhovense college nu wil reserveren. In 1991 ging de opdracht voor het leggen van de nieuwe bestrating naar het toenmalige bureau Buys & Van der Vliet, nu MTD landschapsarchitecten in Den Bosch. "We moesten 25.000 vierkante meter aan rode steentjes leggen.

Uniek
In acht maanden tijd was de klus geklaard. "Het was destijds uniek dat een stad ervoor koos om de hele kern te voorzien van één nieuw type bestrating", zegt Thijssen. "Eindhoven wilde ook toen al uitstralen dat het een moderne stad was. Het stadsbestuur zocht een steen die iets hoogstedelijks uitstraalde." En zo kwam men uit bij de rode steentjes.

Design
Het college stelt de raad nu voor negen miljoen euro te reserveren voor de vernieuwing van het centrum. Op de vraag of dat niet erg veel geld is, benadrukt wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, binnenstad) dat dit niet alleen voor nieuwe stenen is maar ook voor bijvoorbeeld design, technologie, verlichting en extra bankjes. Hoe en wat precies, daarover wil hij eerst in gesprek met winkeliers, bewoners en bezoekers

Profielen
De gemeente gaat in ieder geval niet opnieuw een 'kamerbreed tapijt' uitrollen. Al in 2011 bedacht Eindhoven hoe het dan wel moet: de bestrating per plein en straat laten variëren, met diverse 'profielen' per straat.