Geen kamerbreed tapijt meer in centrum: Rode steentjes moesten Eindhoven iets hoogstedelijks geven
EINDHOVEN - Hoe de nieuwe bestrating in de Eindhovense binnenstad er straks ook uit komt te zien, ze zal in ieder fors duurder zijn dan de rode steentjes die er sinds begin jaren negentig liggen.
De laatste herinrichting ging destijds voor ongeveer vijf miljoen gulden de boeken in. Een schijntje vergeleken met de negen miljoen euro die het Eindhovense college nu wil reserveren. In 1991 ging de opdracht voor het leggen van de nieuwe bestrating naar het toenmalige bureau Buys & Van der Vliet, nu MTD landschapsarchitecten in Den Bosch. "We moesten 25.000 vierkante meter aan rode steentjes leggen.
Uniek
In acht maanden tijd was de klus geklaard. "Het was destijds uniek dat een stad ervoor koos om de hele kern te voorzien van één nieuw type bestrating", zegt Thijssen. "Eindhoven wilde ook toen al uitstralen dat het een moderne stad was. Het stadsbestuur zocht een steen die iets hoogstedelijks uitstraalde." En zo kwam men uit bij de rode steentjes.
Design
Het college stelt de raad nu voor negen miljoen euro te reserveren voor de vernieuwing van het centrum. Op de vraag of dat niet erg veel geld is, benadrukt wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, binnenstad) dat dit niet alleen voor nieuwe stenen is maar ook voor bijvoorbeeld design, technologie, verlichting en extra bankjes. Hoe en wat precies, daarover wil hij eerst in gesprek met winkeliers, bewoners en bezoekers
Profielen
De gemeente gaat in ieder geval niet opnieuw een 'kamerbreed tapijt' uitrollen. Al in 2011 bedacht Eindhoven hoe het dan wel moet: de bestrating per plein en straat laten variëren, met diverse 'profielen' per straat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.