Volledig scherm
© Menno Boon

Geen nachtbussen tussen Helmond en Eindhoven

HELMOND/EINDHOVEN - Er gaan 's nachts in het weekend geen bussen rijden tussen Helmond en Eindhoven. De provincie vindt zo'n verbinding te duur.

Dat heeft het provinciebestuur deze week besloten. De gemeenten Helmond en Eindhoven hadden gevraagd om een onderzoek naar de mogelijkheid van busvervoer op vrijdag- en zaterdagnacht gedurende twee jaar. Vervolgens liet de provincie busvervoerder Hermes een offerte schrijven. Die kan 'op termijn niet kostendekkend geëxploiteerd worden', schrijft Gedeputeerde Staten in een mededeling. Volgens GS zijn de kosten per verwachte reiziger 'te hoog'.

Nachtnet
Helmond en Eindhoven hadden gehoopt te kunnen aansluiten bij het Brabantse nachtbussennetwerk zoals dat elders in de provincie bestaat. Die bussen zijn in plaats gekomen van het zogeheten nachtnet, het nachtelijke treinvervoer tussen de grotere steden, dat enige tijd geleden stopte – ook vanwege de kosten. Helmond is nooit aangesloten geweest op dat nachtnet.

Extra treinen
Eind vorig jaar stelden Helmond en Eindhoven voor om een paar extra treinen in de nacht te laten rijden tussen de steden. Dat was volgens provinciebestuurder Christophe van der Maat 'niet rendabel'. Nachtbussen zouden dat wel zijn, vermoedde Van der Maat in januari. Nu heeft de provincie dus alsnog besloten dat ook nachtbussen te veel geld kosten.