Volledig scherm
© Erna Lammers

Geen nieuwe opvang vluchtelingen nodig in regio Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - De plannen voor extra opvang van asielzoekers in de regio gaan voorlopig de ijskast in, of gaan definitief niet door. Dat blijkt uit een brief van Commissaris van de Koning Wim van de Donk aan de burgemeesters in Brabant.

Hij oppert te onderzoeken om locaties die in beeld waren voor asielzoekers te benutten voor (tijdelijke) huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) of andere doelgroepen die goedkope huisvesting nodig hebben. Wat de precieze consequenties voor de geplande locaties in onder meer Nuenen (Gulbergen), Kempen (Reusel), Helmond en andere plaatsen zijn, was donderdagavond nog onduidelijk.

COA
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), verantwoordelijk voor de azc’s, gaat snel per voorgestelde locatie in overleg met de gemeente kijken wat er met een plan gebeurt: achter de hand houden of wegstrepen. Dit jaar is de instroom van asielzoekers fors minder dan vorig jaar. Gisteren stond de teller van mensen die worden opgevangen in asielzoekerscentra op ruim 32.000, terwijl het er vorig jaar nog 50.000 waren. Daardoor is er eigenlijk geen behoefte aan extra opvangcapaciteit. Wel moet er nog een oplossing worden gevonden voor de paar duizend vluchtelingen die nog in tijdelijk opvangcentra verblijven.

Dalen
Hoewel het aantal vluchtelingen de komende tijd blijft dalen, valt niet uit te sluiten dat deze trend door een nu nog onbekende ontwikkeling omgekeerd wordt. Mede daarom wil het COA verschillende locaties achter de hand houden voor de toekomst. Volgens Van de Donk mag de huisvesting van aielzoekers wel onder controle zijn, er ligt wel ‘een forse opgave’ voor het onder dak helpen van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Uit de regionale cijfers blijkt dat veel gemeenten in de regio achterblijven bij het huisvesten van deze mensen.

De provincie wil gemeenten graag helpen om ‘belemmeringen’ weg te nemen om locaties die eerst in beeld waren voor asielzoekers te gaan gebruiken voor statushouders en andere mensen die behoefte hebben aan goedkope huurwoningen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement