Volledig scherm
Daniel Schwaab. © Joep Leenen/Pro Shots

Geen opgefokte jacht op een basisplek voor Daniel Schwaab (video)

EINDHOVEN - De verwondering is hij voorbij. Niet dat Daniel Schwaab in Eindhoven voor zijn gevoel in het paradijs terecht is gekomen, maar toch knijpt hij zich regelmatig in zijn wang. Niet meer elke week kijken of zijn ploeg op nummer 16, 17 of 18 in de Bundesliga staat, maar Champions League-voetbal en spelen om de titel.

"Het is in alle opzichten een sportieve vooruitgang", zegt de Duitser over de stap van VfB Stuttgart naar PSV.

Op het trainingscomplex van zijn nieuwe club kijkt hij met genoegen naar een groep van vijftien oudere PSV-fans, die de hele morgen over Excelsior-PSV discussiëren. "Dat bijna alles hier bij trainingen gewoon open is, vind ik best bijzonder", zegt de Duitse verdediger over de accommodatie van zijn nieuwe werkgever. PSV is de club waar alleen daags voor een officiële wedstrijd de poort op slot gaat en dat maakte Schwaab niet eerder mee. "De sfeer is daarom volgens mij ook ontspannen in Eindhoven. Ik heb nog geen opdringerige fans gezien en in zo'n klimaat kan je als speler wat meer teruggeven. Bij de meeste wedstrijden is, vergeleken met duels in de Bundesliga, ook weinig politie aanwezig en toch gaat bijna alles goed. Zo'n sfeer waarin veel kan en de fans ook snappen dat we profs zijn die moeten presteren, bevalt me heel goed."

Zelfvoorzienend
De eerste maanden was hij voor een nieuweling opmerkelijk zelfvoorzienend. Schwaab (28) maakte bij PSV veel indruk door zich al voor de contractonderhandelingen met technisch manager Marcel Brands uitgebreid te verdiepen in de historie en omgeving van Eindhoven.

Rust en ervaring
Privé is alles dik voor elkaar, nu wil Schwaab een nog prominentere rol in het veld veroveren. Hij is helemaal gewend aan de dagelijkse automatismen bij PSV, maar heeft zijn doel nog niet bereikt. Schwaab wil een basisplek en niet afhankelijk zijn van tactische keuzes, schorsingen en/of blessures. Niet dat hij in Eindhoven niet voldoet, integendeel. Hij wordt geprezen om de rust en ervaring die hij bij een invalbeurt of incidentele plek aan de aftrap aan de ploeg toevoegt.

Schwaab wil meer, maar voelt niks voor een opgefokte jacht op een basisplek. De beste jaren van zijn leven zijn aangebroken en dan knelt het om niet altijd in de basisploeg te starten.

PSV-verdediger Daniel Schwaab blikt vooruit op de Champions League-wedstrijd tegen FK Rostov: 'Jammer dat we tegen Atlético verloren hebben. Er zat die avond meer.'