Volledig scherm
Luchtfoto van schade in Someren © Ronald Otter

Geen rijksgeld voor gedupeerde boeren in Zuidoost-Brabant (poll)

EINDHOVEN - Brabantse boeren kunnen zich vandaag de dag ook verzekeren tegen een hagelbombardement en tropische plensbuien. En dus is er volgens het ministerie van Economische Zaken (EZ) geen sprake van een rampgebied.

Deze kille boodschap klonk dinsdag uit Den Haag een dag nadat door hagel en regen gedupeerde boeren een noodsignaal richting de landelijke politiek stuurden. De boeren vroegen het Rijk de situatie in delen van Noord-Brabant en Limburg te betitelen als nationale ramp. Op die manier zou Rijkssteun richting de sector mogelijk zijn.

Verbaasd
Landbouwverenigingen LTO Nederland en de ZLTO reageren verbaasd op de Haagse boodschap. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers neemt Van Dam woensdag mee op sleeptouw langs een getroffen tuinder in Someren. "We gaan hem met feiten laten zien dat hier meer aan de hand is dan een verzekeringskwestie." Huijbers schat de landbouwschade op ruim een half miljard euro.

Geen ramp
Bij EZ denken ze daar anders over. "Van een ramp is in onze ogen geen sprake want deze schade is te verzekeren. We willen best met de banken en de agrarische sector praten om naar een oplossing te zoeken, maar Rijksgeld is niet aan de orde", aldus een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). Volgens hem trekt EZ al sinds 2010 jaarlijks 9 miljoen euro belastinggeld uit om met name akkerbouwers te helpen bij de financiering van de zogenaamde brede weersverzekering. "Deze verzekering dekt ook regen- en hagelschade. Boeren die zich hiervoor melden, krijgen 65 procent van de premie terugbetaald. Er is geen andere sector in Nederland die deze steun krijgt."

Glastuinbouw
Ook de glastuinbouwers hoeven wat EZ betreft niet op een zak met geld te rekenen. "Deze ondernemers zijn in principe al goed verzekerd."

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk (links) bracht een bezoek aan getroffen agrariërs in Someren. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Volledig scherm
Een smalle strook ten zuiden van Eindhoven en Helmond kreeg in juni 2016 tropische stortregens en een hagelstorm te verwerken.