Volledig scherm

Gehackte camera's laten nauwelijks iets zien in regio Eindhoven

EINDHOVEN - 'Belgen begluurd via gehackte camera's'. Meekijken met bewoners die thuiskomen, winkels die kassa's leegmaken. Dat soort zaken zou de hele wereld kunnen zien via een Russische site die camera's gehackt heeft.

Maar in deze regio valt dat vies tegen. Of heel erg mee.

Onduidelijk
Van de zestien camera's in Eindhoven (9), Aarle-Rixtel (1), Eersel (1), Helmond (2), Valkenswaard (1) en Veldhoven (2) die op de Russische site staan, laten er slechts enkele ook daadwerkelijk iets zien. De rest staat op 'gebroken link'. Of de eigenaren een verzoek hebben ingediend om de beelden te verwijderen of er sprake is van technische problemen, dat is niet duidelijk.

En dan is het nog zeer de vraag waar de camera's opgesteld staan. De te controleren locaties kloppen niet. Zo is op een camera die op het Eerselse Dijkhof gericht zou zijn, een kantoorpand te zien, terwijl er alleen woonhuizen staan. Of een locatie die in Eindhoven staat aangegeven, maar waar een meer met motorboten te zien is.

Wel herkenbaar
Wel herkenbaar is de TUe, de Groene Loper tussen de nieuwe gebouwen. Maar in dat openbare gebied is het nu in deze tijd erg rustig. Intrigerend is wel een binnencamera die gericht staat op een koffiezetapparaat terwijl mensen ernaast rustig zitten te werken. Waar dit is, is niet te achterhalen. En of de camera de koffie moet bewaken evenmin.

Het gaat om camera's van diverse merken, zoals Axis, Sony, Panasonic en Defeway op duizenden locaties waarvan er ruim 600 in Nederland liggen. Afgelopen jaren werden meer gevallen van 'gehackte' privé-camera's bekend. De beveiliging van die camera's is ondermaats waardoor ze op internet te vinden zijn.

De Belgische overheid heeft boos gereageerd op de onthulling. Staatssecretaris Philippe De Backer (Privacy) heeft computerspecialisten van de federale politie opgeroepen om in te grijpen.