Volledig scherm
© Bert Jansen

Gekleurd poeder van Holi Fusion Eindhoven scoort ook in Turijn

EINDHOVEN - Ze hebben de nodige tegenslagen gekend, maar de Eindhovense organisatie Holi Fusion draait nu ook op volle toeren in andere delen van Europa.

Twee containers vol gekleurd poeder, benodigdheden voor cocktails, waterpijpen en licht en geluid. Het is bijna een konvooi te noemen dat vanuit Eindhoven naar Italië is vertrokken, maar mede-organisator Corado Heldoorn (24) blijft er bescheiden onder.

Klein feestje
Toen zijn clubje drie jaar geleden voor het eerst een feestje organiseerde op het TU-terrein voor zo'n driehonderd man hadden ze niet kunnen vermoeden dat er ooit elders in Europa om tickets gevochten zou worden. En toch staan er zaterdag 16.000 bezoekers in Turijn.

Dit jaar vindt het Holi Fusion Festival plaats in Eindhoven, Maastricht, Nijmegen, Groningen, Amsterdam en de Italiaanse steden Asti en Turijn. India en de Verenigde Staten staan ook nog op de planning en dan zijn er nog tal van Europese steden waaraan het concept 'geleend' wordt. "Turijn is momenteel het grootste evenement", zegt Corado Heldoorn.

Organisatie
Het kantoortje van Holi Fusion zit in het appartement van Heldoorn en is alleen te bereiken via de deur van een restaurant aan de Dommelstraat. Tussen de tafels door kom je via een verborgen trap uit in het kantoor. De ruimte heeft de immense groei van het bedrijfje duidelijk niet kunnen bijbenen. "We zijn op zoek naar een nieuw onderkomen", verontschuldigt Heldoorn zich.

Vanuit het kleine kamertje werken sinds enige tijd vier man fulltime aan de organisatie van de Holi Fusion-festivals. Naast Heldoorn zijn dat Akash Agrawal en Rajiv Hermani uit India, en zijn Italiaanse compagnon Alessandro Arione. Het concept is gebaseerd op het Indiase feest Holi Phagwa, waarbij de komst van de lente wordt gevierd. Deelnemers gooien met felle kleuren poeder of verf, dansen en zingen. Het gebruik duikt steeds vaker op in het westen, vaak als onderdeel van muziekfestivals in de zomer.

Parijs had vorig jaar eigenlijk het paradepaardje moeten worden. "Parijse bestuurders trokken opeens alle vergunningen voor festivals in. Er zouden serieuze aanwijzingen zijn voor aanslagen in de stad. Een paar maanden later was de Franse hoofdstad daadwerkelijk het decor van vreselijke aanslagen."

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.