Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen gezien vanaf het spoor. Archieffoto Tom Valstar/fotomeulenhof

Gemeente: 'Gloeilampplantsoen Eindhoven blijft groen'

EINDHOVEN – Projectontwikkelaar Atom Zhou wil bouwen in het Gloeilampplantsoen. Maar Trefpunt Groen en de gemeente Eindhoven geven geen krimp: het parkje bij station Strijp-S moet helemaal groen blijven.

 Dat zeggen Jos Roijmans, projectmanager Spoorzone van de gemeente, en Joop van Hout van Trefpunt Groen. In deze krant schetste de Haagse ondernemer dat hij met alle betrokken partijen een plan wil maken waarbij veel groen gespaard wordt, maar ook plaats moet zijn voor appartementen, een hotel met conferentieruimten, een hightech experience centre, kantoren, winkels en horeca. Maar ook dat deels bebouwen wil de gemeente niet. "We hebben de energiecentrale van EnNatuurlijk al op biomassa overgezet, zodat de hindercirkel kleiner wordt, station Strijp-S wordt de komende tijd nog opgeknapt en daar hoort een groen plantsoen bij. Alleen het gebouw TQ en de oude elektriciteitscentrale van Philips hoeven niet meer gebruikt te worden voor de zwaardere maakindustrie. Daar mogen ook kantoren in." De centrale met de twee schoorstenen wordt verbouwd voor ontwerpbureau Van Berlo, voor gebouw TQ zoekt eigenaar Goevaers uit Best nog gebruikers.

Rotonde
Ook het argument van Zhou dat de gemeente zelf een rotonde en weg wilde in het plantsoen, wordt weggewoven. "Dat blijkt geen goede oplossing. Nu gaan we voor een halve aansluiting van de Achtseweg Zuid op de Beukenlaan. Daarbij hebben we wel wat grond van het plantsoen nodig. Ook daarom mag er verder nog niks", aldus Roijmans.

De gemeenteraad heeft een voorbereidingsbesluit genomen: er mag nu niks, in afwachting van een nieuw bestemmingsplan dat deze herfst in procedure gaat. Eigenaar Zhou claimt dat hij al voor het besluit een vergunning voor tijdelijk gebruik heeft ingediend.

Maar dat klopt niet volgens Roijmans. "Hij heeft een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van hekken, maar daarmee heeft hij nog geen bedrijfsvestiging gemeld. Bovendien zijn die hekken ook niet toegestaan in het huidige bestemmingsplan." Volgens de projectmanager is daarin wel bedrijvigheid toegestaan, maar dan zónder bebouwing. En ook aan die mogelijkheid is door het voorbereidingsbesluit een halt toe geroepen.

Theehuis
Trefpunt Groen is duidelijk over de plannen. "Hij gaat voorbij aan de uitkomst van een bijeenkomst met veertig belanghebbenden. Een initiatief van de gemeente, zegt Van Hout. Daar bleek duidelijk dat er geen draagvlak is." Het advies dat eruit komt bevestigt dat: 'de plannen worden rigoureus afgewezen'. Het enige alternatief dat bespreekbaar is, is een theehuis of restaurant in het groen, een plan dat door de Vrienden van het Gloeilampplantsoen is aangedragen.