Volledig scherm

Gemeenten en GGD laten folder drukken met tips tegen 'hagelstormstress'

LUYKSGESTEL - Met een folder proberen vier gemeenten en de GGD slachtoffers die psychisch een optater hebben gekregen van de superhagelbui in beeld te krijgen.

Te veel alcohol drinken of drugs gebruiken. Gevoelens afreageren op de mensen in de omgeving. Veel slaapmiddelen gebruiken. Het zijn allemaal 'dingen die mensen met spanningen na de hagelstorm beter niet kunnen doen'. Aldus de tips in de speciale folder die de gemeenten Asten, Bergeijk, Heeze-Leende en Someren in samenwerking met de GGD morgen laten drukken.

De partijen hebben de handen ineen geslagen om verborgen leed, mensen die kampen met stress na hagelstorm, te bereiken en ze hulp aan te bieden. Met een folder die in de hardst getroffen delen van Bergeijk huis-aan-huis worden verspreid en op andere plekken in de regio bij huisartsen en in gemeentehuizen zullen worden neergelegd, wordt het tot nu toe verborgen gebleven leed bespreekbaar gemaakt. "Er is veel gesproken over schadebedragen en verzekeringen, over de dingen die het Rijk níet doet. Maar spelen op het psycho-sociale vlak ook problemen? We weten het niet", zegt burgemeester Alfred Veltman van Someren, die namens de regio in de regionale werkgroep over de hagelschade zit. Concrete signalen over mensen in nood zijn bij hem tot dusver niet bekend. 

Al snel na de ramp werd in Den Haag en door de provincie gehamerd op het belang van psychische hulp. Spanningen door de schade, de schrik, de onzekerheid over de toekomst en frustraties kunnen leiden tot spanningen. En dus wordt in de folder gewezen op de helpende handen van de huisarts of de dorpsondersteuners van de gemeente.