Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten geven veel minder bouwvergunningen af (interactieve kaart)

EINDHOVEN/HELMOND - De economie draait beter, bouwers zijn positief, maar het schuurt: het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen (koop en huur) ligt beduidend lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde kwartaalmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal bouwvergunningen dat wordt verleend is een belangrijke aanwijzing voor toekomstige bouwactiviteiten, aldus het CBS.

Door de 23 regiogemeenten zijn in het tweede kwartaal zelfs zestig procent minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Ging het in de tweede periode van 2015 nog om 1.267 afgegeven vergunningen, dit jaar om 511. Op provinciaal niveau gaat het om een daling van ruim veertig procent, en landelijk zijn ruim een kwart minder bouwvergunningen verstrekt.

ABN Amro noemt de ontwikkeling 'opvallend gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt en de grote vraag naar woningen'. De bank denkt dat vertraging bij gemeenten bij het afgeven van vergunningen en hoge grondprijzen hebben bijgedragen aan de daling. Sector-econoom Madeline Buijs bij de bank vermoedt dat het verlenen van vergunningen bij de gemeente stokt. Doordat het aantal nieuwbouwprojecten toeneemt, hebben gemeenten steeds meer aanvragen te verwerken.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.