Volledig scherm

Gemeenteraad Eindhoven wil extra geld uit Den Haag al uitgeven voor het binnen is

EINDHOVEN - Hij is nog niet eens binnen, de Haagse Zilvervloot, maar toch zijn de Eindhovense gemeenteraadsleden de buit al aan het verdelen.

Kan het golfslagbad bij de Tongelreep nu niet toch open blijven? Is er nu eindelijk geld om het Muziekgebouw uit de financiële sores te helpen? En die bezuinigingen op de Eindhovense sportwereld, die zullen nu toch wel van de baan zijn? De vlag hangt uit in de Eindhovense gemeenteraadszaal, dat mag duidelijk zijn nadat scheidend burgemeester Rob van Gijzel deze week bekendmaakte dat er flink wat extra geld vanuit Den Haag naar Eindhoven komt.

Van Gijzel kon de stad na een lange en intensieve lobby, samen met het internationaal opererende regionale bedrijfsleven - bij het kabinet-Rutte blij maken met twee zakken geld. Een komt er op de korte termijn en is eenmalig, voor de internationalisering van het Eindhovens onderwijs en uitbreiding van de Internationale School. De andere zak geld komt in de vorm van een hogere uitkering uit het gemeentefonds: geen 1,53 per inwoner meer, maar 26,53 per Eindhovenaar per jaar. Juist dit laatste cadeau – 5,6 miljoen per jaar – bezorgt de Eindhovense gemeenteraadsleden dollartekens in de ogen. Maar als het aan waarnemend burgemeester Staf Depla (PvdA) ligt, wordt dat klaroengeschal toch wat gedempt. "De raad is de buit al aan het verdelen voordat ie binnen is. Het duurt namelijk nog wel even voordat dit geld er echt is."

Het kabinet stelt de Staten-Generaal bij de komende Miljoenennota voor te komen tot een andere verdeling van de gelden uit het gemeentefonds, een potje van de regering waar de Nederlandse gemeenten geld uit krijgen. Voortaan moet daarbij ook rekening gehouden worden met de economische betekenis van een stad, zo wil de regering. "Maar eerst moet de Tweede Kamer daar nog over debatteren. En dan moet het plan in een wet worden vastgelegd", aldus Depla. Het duurt volgens hem nog wel een paar jaar voordat de uitkering omhoog gaat.