Volledig scherm
© Menno Boon

Gemengde gevoelens bij Eindhoven na rapport Commissie Demmers

EINDHOVEN - Helmond en Oirschot moeten zeker ook betrokken worden bij de discussie over regionale taken en bevoegdheden. Niet dat Eindhoven Helmondse bevoegdheden naar zich toe wil trekken, maar de discussie over het rapport waar de Commissie Demmers donderdag mee kwam, moet volgens de stad gaan over de hele stadsregio.

"Samenwerking is belangrijker dan bevoegdheden. Het advies van de commissie-Demmers kan dat alleen maar versterken", aldus wethouder Wilbert Seuren (D66, regionale samenwerking) van Eindhoven. Bij het college van B en W heersen 'gemengde gevoelens' volgens Seuren.

Samenvoeging
Eindhoven was voor samenvoeging van Nuenen met de stad. "De argumenten van Demmers om Nuenen met Son en Breugel te laten fuseren, zouden ook tot een andere conclusie kunnen leiden. Die argumenten komen nog wel aan de orde in de procedure. Maar wij nemen geen initiatief. Het is de provincie die constateert dat Nuenen niet zelfstandig verder kan. Dan zien wij in samenvoeging een versterking van de stad."

Proces
Positief noemt Seuren dat Demmers de slagkracht en besluitvaardigheid in de regio als uitgangspunt neemt. "In welke vorm de overdracht van taken moet gebeuren, is een belangrijke vraag die nog aan de orde komt. Maar dat is nog wel een heel spannend proces waarbij experimenteren met bestuursvormen, slagvaardigheid en democratische legitimering een rol spelen. Samenwerking is daarbij belangrijker dan bevoegdheden."

Haalbaarheid
"Of het überhaupt haalbaar is? Dat zal moeten blijken. Na een halfjaar moeten we kijken hoe de vlag erbij hangt, of het wel een stap voorwaarts is. In ieder geval moeten we geen dwang toepassen in het proces. We werken nu met 9 gemeenten samen en dat gaat goed." Volgens Seuren is een element in de discussie ook of er wel voldoende overblijft van de gemeenten die taken en bevoegdheden moeten overdragen.

Eindhoven zal in ieder geval constructief samenwerken in het ingewikkelde proces, benadrukt hij. "En in de tussentijd blijft de winkel, ook in de samenwerking, gewoon open. Dit moet ons niet op achterstand zetten."