Volledig scherm
Een hoornaar. © Flickr

Genoeg muggen, maar waar is de wesp?

EINDHOVEN - Gemopperd wordt er wel, op de terrassen in de regio, volop zelfs. Maar dan gaat het toch vooral over het slechte weer dat de vakantieganger de laatste dagen teistert, of over het grote aantal vervelende muggen bij zonsondergang. Over wespen – toch een notoire lastpost als de maand augustus eenmaal begonnen is – hoor je vooralsnog niemand.

Dat er op dit moment minder wespen zijn dan in andere jaren, is wel zeker, zo blijkt uit een rondje langs bestrijdingsbedrijven. "We krijgen heel weinig meldingen van wespenoverlast", zegt Giel Brekelmans van OB&P (Ongedierte Bestrijding en Preventie). "Normaal gesproken moet je meerdere malen per dag op uit voor bestrijding van een wespennest, dit jaar slechts heel af en toe."

Oorzaak
Een belangrijke oorzaak zijn waarschijnlijk de extreme regen- en hagelbuien in deze regio. De ondergrondse nesten van de zogenoemde ' limonadewesp' zijn daardoor beschadigd. "De grond is door de stortbuien in de voorbije maanden zo nat geweest, dat die nesten zich minder goed hebben kunnen ontwikkelen. Dat heeft denk ik voor een flinke terugslag gezorgd", zegt Ivo Raemakers van Ecologica, het onderzoeks- en adviesbureau n Maarheeze.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant