Volledig scherm
© Menno Boon

Gesjoemel met giftreinen tussen Eindhoven en Venlo: stoffen vervoerd die niet waren toegestaan

DEURNE - De gemeenten aan het spoor tussen Eindhoven en Venlo lijken op geen enkele wijze te kunnen vertrouwen op afspraken over het vervoer van gevaarlijke stoffen per trein. In tegenstelling tot andere Brabantse baanvakken werden via dit tracé in ieder geval tussen 1 juli 2014 en 1 oktober 2015 vier soorten stoffen vervoerd die er überhaupt niet waren toegestaan.

Dat blijkt uit cijfers van ProRail. De gemeente Deurne is zwaar verontwaardigd. "Dit is te gek voor woorden", aldus burgemeester Hilko Mak. "Wij moeten weten wat er over het spoor door Deurne gaat, in verband met onze veiligheidsplannen."

Gevaarlijke stoffen
Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor gelden per baanvak maxima. Die liggen vast in de Wet Basisnet. Eind vorige week werd al duidelijk dat er op onder meer de Brabantroute (Rotterdam - Venlo/Duitsland) sprake is van forse overschrijdingen van het aantal wagons en dat de registratie van de ladingen vaak niet deugt. Maar waar tussen Breda en Tilburg en tussen Tilburg en Eindhoven 'slechts' twee categorieën stoffen te hoog scoren, geldt dat tussen Eindhoven en Venlo voor vijf categorieën (van in totaal zes). En daarbij zijn dus vier soorten stoffen waarvoor was afgesproken dat ze helemaal niet langs Helmond en Deurne zouden gaan.

Lees woensdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.