Volledig scherm
© De gevels van het oude Dommelbad blijven staan, erachter verrijzen nieuwe appartementen en twee woningen. Ontwerp: Satijn Plus Architecten

Gevels Sportfondsenbad Eindhoven blijven staan

EINDHOVEN – De oude gevels van het voormalig Dommel- of Sportfondsenbad in Eindhoven blijven behouden. Ontwikkelaar CRA Vastgoed heeft een nieuw ontwerp laten maken voor het huidige CKE-gebouw.

Directeur Frank van Groezen van CRA Vastgoed heeft zelf nog twee diploma's gehaald bij het schoolzwemmen in het Sportfondsenbad aan de Stratumsedijk in Eindhoven. Toch zag de projectontwikkelaar aanvankelijk geen mogelijkheden om het gebouw te redden én er woningen in te maken.

Op verzoek van de welstandscommissie zijn CRA en architectenbureau Satijn Plus uit Born toch nog eens achter de tekentafel gaan zitten om te bekijken of iets van het zwembad bewaard kon blijven. Om de herinneringen levend te houden van de vele Eindhovenaren die er, net als de projectontwikkelaar zelf, hebben leren zwemmen. Het resultaat: de gevels aan de Stratumsedijk en de Jan Smitzlaan blijven overeind. Daarachter komt een appartementencomplex dat twee of drie verdiepingen hoger is, met een Dudokachtige architectuur. Welstand (officieel de commissie Ruimtelijke Kwaliteit) heeft daarmee ingestemd.

Volledig scherm
© Het CKE-gebouw in zijn huidige staat. Veel aanbouwtjes zullen verdwijnen, de gevels blijven overeind. Archieffoto René Manders