Volledig scherm
Muggen

Goed 'megamug'-voorjaar: bijtertjes met tijgerprint

EINDHOVEN - "Nondeknetter, het zijn er nu wel écht veel!" Grote kans dat woorden van die strekking de afgelopen dagen klonken in achtertuinen of op balkons in de regio. Want er vliegen nogal wat 'mega-muggen' rond: fors uitgevallen bijtertjes met een jasje in tijgerprint-motief. En opvallend veel. Of is dat perceptie?

"Het is nu wel echt extreem", vindt ook Mari de Bijl, boswachter van Brabants Landschap. "Ik was gisteren in het veld, bij een dassenburcht, en had me goed ingesmeerd met deet. Dacht ik. Maar er was geen houden aan en ik ben dan ook al na een paar minuten weggejaagd door al die muggen." Ook door knutjes: "Zeer kleine venijnige steekvliegjes."

Veel
Om te beginnen met de grote aantallen. Dat klopt, bevestigt entomoloog Willem Takken van de Wageningen Universiteit. Hij geldt volgens veel biologen als dé muggendeskundige in Nederland. "Er is de afgelopen weken veel regen gevallen. Dus veel poeltjes staan of in elk geval stónden vol water." Die poeltjes konden door de hoge temperaturen zo opwarmen tot de ideale kraamkamer voor nieuwe muggen.

Verjagen
Met veel gekrab bij de gebeten slachtoffers als resultaat. Ondertussen heeft ieder zo zijn eigen manier om de muggen te verjagen: de één zet het balkon vol citronellakaarsjes, de ander mikt op wierookstokjes met een Aziatisch, zen-achtig kruidenluchtje.

Muggenradar
Universitair docent Sander Koenraadt is mede-oprichter van muggenradar.nl en vroeg onlangs nog om waarnemingen van muggen door te geven of dode muggen op te sturen. "Toen bleek zestig procent tot de steekmuggen te horen, de rest was van een andere soort."