Volledig scherm
Contouren worden zichtbaar van graffiti op muur Strijp-S

Graffiti op giga muur Eindhoven krijgt vorm

EINDHOVEN – De eerste 'koppen' staan er bijna op, op de graffitimuur van 8 bij 140 meter tussen Klokgebouw en spoor op Strijp-S in Eindhoven. Belin en Zenk werkten woensdag aan portretten van zangeres MIA en Lemmy Kilmister van Motörhead.

 De een werkt met een beamer waarmee hij de contouren van Lemmy Kilmister van Motörhead op de muur zette, de ander trekt een portret van zangeres MIA met de hand. Maar in beide gevallen worden het prachtige levensechte, kunstig aangebrachte portretten van deze topartiesten. Het zijn twee van zeven portretten die het nieuwe geluidsscherm van 8 bij 140 meter bij het Klokgebouw op Strijp-S gaan sieren.

The Sound of Strijp-S
Het initiatief van het Klokgebouw, jongerencentrum Dynamo en Park Strijp Beheer (gemeente Eindhoven en VolkerWessels) begint nu echt vorm te krijgen. Dagelijks wordt er gewerkt. Vorige week is de ondergrond opgezet met zo'n 250 liter latex: grote kleurrijke vlakken vormen de basis voor de kunstwerken. Ze zorgen ook voor diepte, vertelt Vincent Huibers, mede-organisator en verantwoordelijk voor de tekst The Sound of Strijp-S, het thema van het enorme graffitikunstwerk.

Huibers krijgt voor de nevenwerkzaamheden steun van de Eindhovenaren Sven Sanders en Pim Bens. De portretten worden geschilderd door Studio Giftig uit Eindhoven, Zenk (Robin Nas uit Breda) en de Spanjaard Belin. Samen gaan ze 500 tot 1000 spuitbussen legen op de muur.

Open dag
Zondag 10 juli zou het werk af kunnen zijn. Dan kan het publiek er ook komen kijken op een open dag.

Op de muur komen de portretten van rapper Fresku (bij station Strijp-S), MIA, de Zuidafrikaanse rappers Die Antwoord, Kilmister, Maxi Jazz van de band Faithless, de Eindhovense Sharon Kovacs en bij de parkeergarage op Strijp-S, de lokale held Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock). "Het moesten Eindhovenaren zijn, of artiesten die vaker zijn opgetreden hier. We hebben ook nog aan iemand als Joe Cocker gedacht, maar ze hadden toch liever wat actuelere artiesten", vertelt Huibers.

Beamer
Zenk kiest voor de beamer, een soort 'schilderen met cijfers'. "Eerlijk gezegd zag ik niet zoveel. Het is er dus heel grof opgezet. Daarna is het invullen met in dit geval wel tachtig kleuren. Dan kun je toch nog heel veel zelf invullen", aldus de Bredanaar. Net als de Spaanse spuitbustovenaar Belin, werkt ook Nas liever vanuit zijn eigen fantasie. Maar zo'n mooi project in zijn favoriete regio Eindhoven, dat laat hij toch niet lopen.

"En Belin is de Caravaggio van de graffiti. Wat hij kan met licht en schaduw is fantastisch", zo vergelijkt Huibers de Spanjaard met de Italiaanse Barokschilder. Belin hoort het en dankt zijn vriend voor het compliment. Portretten schildert hij graag, klinkt het even later in het Engels. "In het gezicht van iemand zie je zijn persoonlijkheid, zijn energie, ik hou er echt van dat te schilderen." Hij zet MIA uit de hand op de gigamuur. "Alles zit in mijn hoofd. Ik hou ervan om het gevecht aan te gaan met de verhoudingen, de proporties."

Kunst
Of hier kunst met grote K gemaakt wordt, houdt Huibers in het midden. "Dat boeit me niet. In ieder geval is het de hoogste kwaliteit wat hier geboden wordt. En portretten naschilderen? Dat deed Rembrandt toch ook."

Volledig scherm
Zenk (Robin Nas) werkt aan het schaduwrijke portret - 'een hommage' – aan de overleden zanger Lemmy Kilmister van Motörhead.
Volledig scherm
Belin op de blauwe hoogwerker bezig met het portret van MIA
Volledig scherm
Vincent Huibers werkt aan de letters The Sound of Strijp-S