Volledig scherm
Leerlingen van basisschool Cornelis Jetses vrolijken de omgeving om met een muurschildering, die ze samen met kunstenaar Sven Sanders maken. Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Graffitimuur blikvanger bij basisschool Cornelis Jetses in Eindhoven

EINDHOVEN - Het plein van basisschool Cornelis Jetses in Eindhoven heeft een metamorfose ondergaan.

Felgekleurde bankjes, een nieuwe zandtafel en een letter- en cijferslang en een renbaan op de vloertegels. Aan dit alles is afgelopen jaar gewerkt om het schoolplein van openbare basisschool Cornelis Jetses op te fleuren.

Met een kleurrijke graffiti-muurschildering - met een goal als middelpunt - werd de laatste hand gelegd aan de make-over. "Het schoolplein is een centraal punt in de wijk. Daarom moest het een grote eye-catcher worden", aldus Marieke Gondrie, leerkracht van groep 7 en bouwcoördinator bovenbouw van de school nabij Winkelcentrum Woensel. "We hebben de kinderen gevraagd wat zij misten. Hun wens was een goal op de muur. Dit doel hebben we gecombineerd met een kunstproject."

Beeldend kunstenaar Sven Sanders, die graffiti als specialisme heeft, nam de muurschildering voor zijn rekening. Zijn werk is onder andere te zien op Strijp-S. Alle leerlingen mochten met hem meedenken over het ontwerp. "De poppetjes uit ons logo moesten er in ieder geval in terugkomen. Daarom heeft ieder kind zijn eigen poppetje gemaakt", vertelt een trotse Gondrie. De tien winnende ontwerpen, één uit elke groep, zijn meegenomen in het eindresultaat.

De groepen 7 en 8 volgden daarnaast een gastles van Sanders over graffiti. "In groepjes moesten de kinderen aan de slag met een ontwerp rondom buitenspelen. Elementen uit de creatiefste ontwerpen komen terug in mijn muurschildering. Het is een speels geheel geworden", zegt hij.

Als kers op de taart kregen de tien 'winnaars' vorige week een graffitiworkshop van de kunstenaar. Indira Hoefnagels uit groep 7 was een van die leerlingen. Zij spoot met graffiti een basketbalring. "Heel leuk dat het ineens zo gebeurt, dat je iets kan maken." Gondrie: "Het is mooi dat dit blijvend is. Leerlingen van nu kunnen over vijftien jaar zeggen: 'Kijk, mijn poppetje staat nog op de muur'." De feestelijke opening van het schoolplein is vrijdag. Leerlingen van nu kunnen over vijftien jaar zeggen: 'Kijk, mijn poppetje staat nog op de muur'