Volledig scherm
De Soeterbeekseweg. FOTO René Manders/fotomeulenhof

Grensconflict tussen Eindhoven en Nuenen over de mooiste weg van de regio

NUENEN/ EINDHOVEN - De Soeterbeekseweg ligt er zelf zo vredig bij. De ouderwetse klinkerweg meandert tussen bomenrijen en landerijen door het Dommeldal ten oosten van Eindhoven. Auto's stuiteren er momenteel gewoon weer over de steentjes, van Woensel naar Nederwetten en vice versa.

In 2012 en 2013 was dat een tijdje onmogelijk. Toen sloot de gemeente Nuenen de weg af voor doorgaand verkeer.

Een maatregel die ze met grote buur Eindhoven overeen was gekomen in het kader van een pakket aan maatregelen rond de komst van een snelbusverbinding (HOV). De ingreep moest onder meer het sluipverkeer in Woensel terugdringen; met name de Kosmoslaan klaagt daarover. Maar had ook tot gevolg dat inwoners van Nederwetten de enige rechtstreekse weg naar Eindhoven zagen verdwijnen. 

Toch weer open
Dat leidde tot grote weerstand. "Mensen komen gewoon niet meer in Nederwetten, er is totaal geen leven meer", gaf uitbaatster Esther van Wanroij van brasserie De Kruik destijds te kennen tijdens een rechtszaak tegen de eigen gemeente. Het leidde ertoe dat Nuenen de Soeterbeekseweg toch weer openstelde. Eerst in overleg met Eindhoven, voor nieuwe verkeerstellingen. Daarna – in 2014 – eigenhandig, zeer tegen de zin van het stadsbestuur.

Sindsdien is het hommeles tussen de gemeenten. Eindhoven verwijt Nuenen de afspraken rond het HOV te schenden. "Onbehoorlijk bestuur", betoogde een woordvoerder van de gemeente Eindhoven onlangs nog bij de bezwarencommissie van de gemeente Nuenen. "De HOV-plannen dienen een hoger, regionaal doel. Je mag van een gemeente verwachten dat ze verder kijkt dan alleen het belang van haar eigen inwoners. De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens." En dus dreigt de stad de Soeterbeek nu op eigen grondgebied af te sluiten als Nuenen bij zijn besluit blijft.

Met ongeveer dezelfde argumentatie bestrijdt Nuenen de Eindhovense lezing. Want die snelbus rijdt straks ook wel zonder een dichte Soeterbeek. 

Rechter
Het overleg zit intussen muurvast, en beide gemeenten hebben beloftes naar hun eigen inwoners in te lossen. Eindhoven zegde de Kosmoslaan immers jaren terug al maatregelen tegen sluipverkeer toe. En Nuenen heeft de heropenstelling van de weg inmiddels al uitgeroepen.

De Soeterbeek is dus tot nader order open, maar voor afsluiting van het grensconflict lijkt intussen nog maar een optie mogelijk: de weg naar de rechter.